PSD vrea prezidențiale înainte de parlamentare

PSD vrea ca alegerile parlamentare să aibă loc după cele prezidențiale, strategie care îl avantajează net, dar ar putea fi un dezastru pentru PNL.

Anul electoral 2024 este considerat atipic pentru că vor avea loc toate rândurile de alegeri posibile- europene, locale, parlamentare, prezidențiale. Un bun motiv de calcule, strategii și negocieri între partidele de la putere care, evident, vor să-și maximizeze șansele.

Deși discuțiile au început acum circa un an, PSD și PNL nu au ajuns încă la un rezultat privind calendarul alegerilor.

Singura dată certă, iar asta pentru că se stabilește la nivel european și nu național, este cea a europarlamentarelor- 9 iunie. În rest, nebuloasă.

Interesele PNL și PSD diferă în funcție de scorurile din sondajele de opinie. Dacă PSD este cotat în unele sondaje cu circa 30%, PNL nu depășește 20% nici în cele mai optimiste, fiind la egalitate cu AUR.

Interesul partidelor poartă fesul calendarului electoral

Din informațiile Europei Libere, PSD ar vrea organizarea alegerilor prezidențiale în 10 și 24 noiembrie, iar parlamentarele după cel de-al doilea tur al prezidențialelor, adică pe 8 decembrie.

O soluție inedită, pentru că de regulă alegerile parlamentare s-au organizat simultan cu primul tur al prezidențialelor și nu au fost niciodată după cele prezidențiale. Cel puțin așa a fost până în 2004.

Cu toate acestea, potrivit unor surse din conducerea PSD, nu este scoasă din discuție nici suprapunerea primului sau chiar celui de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor cu parlamentarele din 8 decembrie.

În funcție de formula aleasă, principalele partide vor fi mai mult sau mai puțin avantajate, dar toate scenariile PSD pleacă de la ideea că va câștiga alegerile prezidențiale.

Detalii citiți <<AICI>>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *