Raportul MCV critică România pentru că nu a desființat Secția Specială, pentru numirea procurorilor șefi la DIICOT și Parchetul General în ciuda avizului negativ al CSM


Eșec pentru Iohannis și Guvernul Cîțu: Comisia Europeană menține MCV și va monitoriza “îndeaproape” România


Raportul MCV al Comisiei Europene, consultat de G4Media.ro, critică România pentru că nu a desființat Secția Specială, dar și pentru pentru numirea procurorilor șefi la DIICOT și Parchetul General în 2020 în ciuda avizului negativ al CSM.

”Cu amendamentele din 2018-2918 la legile Justiției încă în vigoare, îngrijorările legate de afectarea sistemului de justiție rămân valide”, arată raportul MCV al Comisiei Europene.

”În special, existența și funcționarea Secției Speciale pentru magistrați SIIJ rămâne o îngrijorare majoră”, mai arată Comisia Europeană.

În termeni de subtanță, recomandările MCV indică o serie de zone la care Comisia Europeană va urmări cu atenție rezultatul amendării legilor justiției. Aceste zone sunt:

– desființarea SIIJ

– regimul sancțiunilor (disciplinare, civile și penale) în cazul magistraților

– numirea șefilor Inspecției Judiciare

– numirea și revocarea procurorilor-șefi

– rolul Curții Supreme și al CSM

– impactul reformelor în ce privește independența magistraților și organizarea carierei acestora

Reamintim că președintele Klaus Iohannis i-a numit pe Gabriela Scutea procuror general și pe Georgiana Hosu șefa DIICOT, la propunerea fostului ministru Cătălin Predoiu, în ciuda avizului negativ al CSM.

One thought on “Raportul MCV critică România pentru că nu a desființat Secția Specială, pentru numirea procurorilor șefi la DIICOT și Parchetul General în ciuda avizului negativ al CSM

  1. Nu e nicio problemă. Clampaul de Sibiu a crezut că poate face ce vrea muschii lui, intro „Romanie normală „.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *