Reabilitarea platoului de marmură din centrului Zalăului a intrat în linie dreaptă

Când ne luptam să concepem cele mai utile proiecte pentru bani europeni, să aducem în tot Zalăul un aer proaspăt de frumos, am crezut că am cele mai mari emoții. Multe proiecte mari sunt acum în derulare sau finalizate – artere refăcute, școli și clădiri reabilitate, reamenajări importante, autobuze electrice etc. Printre toate celelalte, ne-am stabilit ca obiectiv să oferim orașului un nou platou în locul ”platoului de marmură”, degradat și depășit din punct de vedere estetic, să facem din strada Unirii o frumoasă stradă pietonală, cum îi stă bine unui oraș cu istorie, să reamenajăm tot spațiul centrului vechi cuprins între clădirea Transilvania, clădirea Primăriei și clădirea Bibliotecii Județene. Acum trecem prin emoția de a prezenta un concept de succes, care să fie apreciat de zălăuani.
Am ieșit în teren împreună cu echipa mixtă constituită expres din specialiști, arhitecți și proiectanți ai Primăriei Zalău, ai Direcției de Cultură și ai Consiliului Județean, să gândim soluțiile pentru reușita deplină. Din propunerile pe care le-am făcut, vreau să punctez câteva detalii-cheie, pentru a vă face o imagine de ansamblu despre aspectul și atmosfera pe care le vom avea în Zalău la finalul lucrărilor.
”Platoul de marmură” va fi practic cu totul înlocuit. Va fi un nou concept pentru acest spațiu larg. Cu un pavaj în nuanțele clădirilor din jur, cu fundație ca pentru trafic greu, pentru durabilitate, mai ales că ne așteptăm la organizarea de târguri ocazionale și alte evenimente. Va fi un cadru primitor, cu zone de verdeață și cu fântâni de pardoseală, din care apa țâșnește de la nivelul solului. Noul platou se va întinde până în fața Prefecturii, unde strada de acum va fi delimitată doar prin culoarea pavajului, pentru că va fi parte din strada Unirii, transformată în stradă pietonală.
Strada Unirii va fi locul de promenadă, în întregime reamenajată în acest scop. Este regândită pentru a obține spații largi. Trotuarele nu-și vor mai avea rostul, iar scurgerea pluvială va fi încadrată estetic. ”Fundătura” din spatele Școlii Simion Bărnuțiu devine o zonă frumos amenajată cu alternanță de pavaj și spațiu verde, cu mobilier urban și va avea ieșire în bulevard. Cad ”meterezele” din fața Pasajului și va fi asigurată o trecere lină și spre culoarul către hala agroalimentară. Pasajul primește și el un aspect nou. Iar curtea generoasă dintre CNS și Muzeul Județean va contribui cu o nouă estetică și cu spațiul ce va fi dedicat pentru evenimente culturale, teatru, inclusiv proiecții de cinema în aer liber.
Apoi, ajungem în zona centrului vechi, care va avea parte de o transformare totală. În fața Primăriei, zona statuii Lupoaicei este regândită, păstrând copacii valoroși alături de vegetație de talie mică spre medie. De aici, până la clădirea Transilvania, clădirea vechiului hotel Carpați, Clădirea Bibliotecii Județene vom avea un concept de piațetă ce valorifică elementele de oraș cu tradiție. Fântâna cu îngerași va redeveni piesă-simbol și o vom reface după original, așa cum a fost construită la jumătatea secolului XIX. În fața clădirii Transilvania, în cadru pitoresc, își va găsi locul și o mică scenă, discretă, pentru spectacole ale fanfarei Casei Municipale de Cultură. Vom avea de asemena spații pentru terase, cu vegetația regândită, păstrând arborii valoroși.
Vom avea și un sistem de iluminat nou, potrivit cu conceptul prin care centrul Zalăului are parte de o înfrumusețare ce îi evocă tradiția. Facem pași importanți pentru oraș. Reamenajarea zonei Scala va întregi un centru extins al Zalăului, cu un aspect transformat covârșitor în bine.
Am emoții mari, mai mari decât la începuturi, până când finalizăm lucrările și zălăuanii își dau ok-ul.
Sursa pagina Facebook viceprimar Teodor Bălăjel

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *