Relaxare de la 1 februarie – Şedinţă de urgenţă a CNSU. Ce restricţii se ridică

Comitetul Național pentru Situații de Urgență pregătește ridicarea restricțiilor aplicate pe teritoriul României, iar ca urmare a schimbărilor certificatul verde va mai fi util în special în străinătate.

În şedinţa de urgenţă a CNSU vor fi propuse măsuri de ridicare a mai multor restricţii, informează ROMANIATV.NET.

– Se elimină semaforul pandemic, adică nu țările nu vor mai fi catalogate în funcție de culori: roșu, galben și verde

– Pentru cei care au certificat Covid-19, se simplifică procedura de intrare în România.

– Cei care nu sunt vaccinați vor sta doar 5 zile în carantină, în loc de 7 zile ca până acum.

– Dacă sunteți contact direct al unei persoane depistate pozitiv, dar ați făcut boala în ultimele 90 de zile nu se mai stă în carantină, informează ROMANIATV.NET.

Începând cu data de 1 februarie, certificatul verde va expira pentru o parte dintre românii care nu au făcut și doza booster.

Este vorba despre certificatele verzi emise până în luna mai 2021, asta pentru că la nivelul UE s-a decis ca documentul să fie valabil doar 270 de zile, adică 9 luni de la vaccinarea cu schema completă.

România nu va adera la noua reglementare, însă cei care vor dori să călătorească în Uniunea Europeană vor fi nevoiţi să se supună noii măsuri şi să se vaccineze şi cu doza booster.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că nunțile vor putea fi reluate în condiții normale începând din luna mai. Este posibil să se impună, totuși, distanțarea sau folosirea măștilor.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat în cea mai recentă conferinţă de presă dacă a avut discuţii cu cei din industria nunţilor şi când ar putea românii să îşi programeze acest eveniment.

”Am avut discuţii nu numai cu cei din industria nunţilor, am avut foarte multe discuţii în ultima perioadă cu reprezentanţi ai diversele industrii, fie că discutăm de HoReCa, de organizatorii de evenimente, mă gândesc că nu sunt doar nunţi evenimentele la care asistăm, din HoReCa, din marii retaileri, din industria alimentară şi cred că în luna martie putem avea o discuţie aplicată despre un calendar pe termen mediu măcar, încât să existe predictibilitate”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Totuși, ministrul Rafila anunță că, cel mai probabil, din luna mai vor fi reluate nunțile și alte evenimente asemănătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *