REPORTAJ | Comuna Hereclean este adusă la standard de oraș de primarul Dobrai Francisc

Una dintre cele mai performante administrații publice locale din județul Sălaj este la Hereclean, unde primarul Dobrai Francisc se luptă neîncetat pentru a obține fonduri pentru investiții noi.

De când a conduce destinele comunității, primarul Dobrai Francisc a reușit să câștige numeroase proiecte ce depășesc ordinul sutelor de miliarde, bani care au fost investiți în proiecte majore pentru au dus la creștea calitatea vieții în Hereclean.

Dobrai Francisc este primarul tuturor cetățenilor din comuna Hereclean, a reușit să unească comunitatea și are grijă de fiecare sat în mod egal. Lucrările de investiții se derulează în toate satele, astfel că nici un cetățean nu este lăsat în urmă.


Se lucrează la bază sportivă și grădinița din Panic, finanțate de CNI

Primăria Hereclean a câștigat finanțare prin Compania Națională de Investiții (CNI București) pentru patru proiecte majore de investiții.

Bază sportivă, Grădiniță, construire sediu nou Primărie și modernizarea punctului sanitar din satul Dioșod sunt proiecte care au finanțarea asigurată.

În prezent Primăria Hereclean a finalizat documentațiile și urmează să predea amplasamentele către CNI pentru Baza Sportivă și pentru construirea Grădiniței din Panic.

Grădiniță nouă în Panic cu finanțare de la CNI. Noua grădiniță va avea două grupe de copii – 45 de beneficiari, din care 20 de copii la program prelungit. Locația undese construiește noua grădiniță este pe strada Kandia sub cimitir. Valoarea estimată a investiției este de 1 milion de euro.

La baza sportivă din Panic, Primăria a finalizat lucrările de aducere la cota zero, urmând să predea amplasamentul Companiei Naționale de Investiții pentru ridicarea construcției. Investiția se ridică la aproximativ 12 milioane lei.

Baza sportivă tip 1 cuprinde: 

  1. teren de fotbal dimensiuni 105 x 68 m
  2. teren multifuncțional 40 x 20 m
  3. clădire pentru vestiare, birouri, grupuri sanitare, etc
  4. parcare, iluminat public nocturn

Lucrări finalizate la Grădinița nouă din Guruslău 

La Hereclean s-a construit o grădiniță nouă în localitatea Guruslău, proiect finanțat prin PNDL 2. Lucrările au început în februarie 2021 și au fost finalizate în cursul anului. Urmează demararea procedurilor de recepție și darea în folosință celor mici. Noua grădiniță va avea patru grupe, astfel că aproximativ 40 de copii vor avea parte de cele mai bune condiţii.


Capela de la Badon a fost recepționată. Se lucrează la capela din Hereclean

Până în prezent în comună s-au construit patru capele, în Panic, Dioşod, Guruslău și Badon (care a fost finalizată în cursul anului 2022).

Primarul Dobrai Francisc se implică pentru a continua construirea de capele și a demarat deja lucrările la capela din Hereclean.  La capela din Hereclean se lucrează, a fost deja turnată fundația, astfel că în 2023 investiția va fi finalizată.

În toate situațiile Primăria Hereclean a fost partener al cetățenilor, capelele fiind construite și cu contribuția localnicilor prin implicarea cultelor religioase.


Miniexcavator achiziționat cu fonduri europene

Primăria Hereclean a depus un proiect pe GAL Tovisath pentru achiziționarea unui miniexcavator cu fonduri europene. Noul utilaj va intra în dotarea Serviciului de Gospodărire Comunală și va fi folosit pentru diverse lucrări realizate în regie proprie cu angajații primăriei.


Două proiecte noi au finanțare asigurată prin PNRR

Primăria Comunei Hereclean a câștigat finanțare europeană prin PNRR pentru două obiective de investiții:

  • – Reabilitare sediu Primărie (creșterea eficienței energetice, panouri solare, etc.)
  • – Reabilitare Școala Gimnazială din Guruslău (creșterea eficienței energetice)

Primăria Hereclean a făcut demersuri și a depus un proiect pentru Școala Gimnazială din Panic, dar sunt probleme juridice privind proprietatea clădirii, care a fost construită de Biserica Reformată.


Programul Anghel Saligny – 28 de milioane de lei pentru Hereclean

Primarul Comunei Hereclean a caâștigat o finanțare de 28 milioane lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de investiții – asfaltarea DC 7 și rețea de canalizare cu stație de epurare în toată comuna.

Finanțarea de 5,7 milioane euro va fi folosită pentru două proiecte, respectiv:

  1. Modernizare drum comunal DC7 Guruslău-Dioșod-Bocșița km 0+000- 4+070, județul Sălaj – valoare 7.056.939,29 lei – asfaltarea a 4 kilometri de drum
  2. Rețea de canalizare și stație de epurare în comuna Hereclean – valoare 20.919.582,72 lei – în proiect sunt cuprinse localitățile Dioșod și Guruslău care nu au fost cuprinse în proiectul Companiei de Apă POIM.

De asemenea primarul Dobrai Francisc a mai câștigat un proiect prin Programul Anghel Saligny pentru introducerea rețelei de gaz metan în toată comuna, proiect care are o valoare de  30,36 milioane lei.


15 ha de teren pentru un parc industrial la Hereclean

La începutul anului, forul județean anunța că vor fi încheiate cinci parteneriate, dintre care două cu entități bisericești, pentru amplasarea viitoarelor zone industriale din județ. Acorduri erau prevăzute cu administrațiile din localitățile Hereclean, Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei, dar și cu Parohia Reformată Guruslău și Parohia Greco-Catolică Hereclean. În aceste localități sunt prevăzute parcuri și zone industriale.


Centura ocolitoare a Crișeniului, străbate comuna Hereclean

Pe teritoriul Herecleanului este prevăzută și a doua centură a reședinței de județ, pe relația Zalău – Crișeni, ca alternativă pentru descongestionarea traficului rutier pe Drumul Național 1H în cele trei localități. Proiectul se află în etapa de semnare a contractului de finanțare pentru realizarea documentației tehnico-economice. În plan economic, se mizează și pe revirimentul abatorului din Hereclean.

Primăria Hereclean pune accent pe tineri 

Primăria Comunei Hereclean a realizat cu suma de 500.000 de lei din bugetul local un teren de minifotbal cu suprafaţă sintetică, care a fost dotat cu instalație de nocturnă. Terenul pentru minifotbal, cu o suprafaţă de 40×20 este dotat cu o instalaţie modernă de nocturnă și împrejmuit. Lângă terenul de minifotbal fost construit și un teren pentru volei, tenis şi tenis cu piciorul.

Primăria Hereclean a modernizat din bugetul local și terenurile de sport din celelalte sate. Astfel a fost modernizat terenul de sport de lângă școala din satul Hereclean. Din bugetul local s-au realizat următoarele: nivelarea ternului cu nisip, împrejmuire cu gard și porți. La baza sportivă din satul Badon administrația locală a înlocuit băncile de rezerve cu altele noi.


Banii de la bugetul local folosiți cu maximă eficiență în proiecte locale

Deși administrația locală este axată pe atragerea de investiții din fonduri externe – fonduri europene sau guvernamentale, echipa din Primărie, condusă de primarul Dobrai Francisc cheltuie cu mare chibzuință banii de la bugetul local, care sunt folosiți cu maximă eficiență în proiecte de investiții pe plan local.

Investiții realizate din bugetul local:

Extinderi rețea iluminat public: str. Bartus, str Tert, str. Ogorului – Toduțului (Hereclean); str. Balog Irtos, str. Kandia (Panic).

Extinderi rețea de alimentare cu apă: str. Toduțului, str. Balog, str. Kandia, str. tert, str. Pârâului (Badon), str. Sicator (Panic).


 

Cei mai buni sportivi premiați de Primăria Hereclean

Săptămâna trecută, vineri, în cadrul ședinței Consiliului Local Hereclean, primarul Dobrai Francisc a premiat cu sume de bani cei mai buni sportivi din comunitate pentru rezultatele excepționale obținute în cursul anului 2022.

Au primit premii: Anton David – box, Sabo Răzvan – atletism, Carp Ana – tenis de câmp, Ștefania Mocuț – handbal, Pojar Alexandra – handbal.

Tot în cadrul ședinței de vineri, grupuri de elevi împreună cu cadrele didactice de la Școala Gimnazială Guruslău au colindat angajații Primăriei Hereclean, iar la final au fost răsplătiți cu dulciuri, fursecuri și suc.

Primăria Hereclean distribuie cadouri de Crăciun tuturor copiilor din comună, acțiune care se va realiza înainte de vacanță prin cultele religioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *