Reprezentanții ambasadelor Israel, SUA și Germania, au participat la Conferința internațională “Lagărele naziste ale morții”

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată astăzi, 27 ianuarie 2021, la Zalău, prin conferința internațională ➡“Lagărele naziste ale morții”. Conferința a avut loc în Sala Transilvania, cu prezența fizică a oficialităților locale și cu prezența online a invitaților din țară și străinătate.
Din partea Primăriei Municipiului Zalău, la conferință au participat primarul Ionel Ciunt, viceprimarii Teodor Bălăjel și Nicolae Fazakas si administratorul public Călin Cristian Forț.
În cadrul conferinței, primarul Ionel Ciunt a aprins o lumânare în memoria celor șase milioane de evrei uciși în Holocaust și a transmis următorul mesaj:🟣 “Ororile care s-au întâmplat în urmă cu peste șapte decenii au fost provocate și determinate în foarte mare măsură de circumstanțele războiului.
De aceea, cred, și îndrăznesc să spun că acele fapte sunt străine de trăirile sufletești, de gândirea, de obiceiurile și de tot ceea ce înseamnă caracterul poporului român, Adevrărul, însă, trebuie cunoscut și recunoscut, oricare ar fi acesta, iar noi cei de astăzi și generațiile care vor veni după noi avem obligația să facem în așa fel încât aceste fapte care înjosesc condiția umană să nu mai fie posibile niciune și nicicând pe planeta noastră. Supraviețiutorilor Holocaustului și familiilor acestora le dorim sănătate și îi asigurăm de respectul și prețuirea noastră. Victimelor Holocaustului le aducem astăzi, ca în fiecare an, un pios omagiu, recunoștință și neuitare veșnică”.
În cadrul conferinței, cantorul FCER, Emanuel Pusztai și rabinul FCER Rafael Shaffer au rostit rugăciunea EL MALE RACHAMIM, urmată de intervențiile online ale Președintelui Federației Comunităților Evreiești din România și deputat în Parlamentul României, Silviu Vexler, Șeful Adjunct de Misiune al Ambasadei Statului Israel în România, Excelența Sa Amir Sagron, Adjunctul Șefului de Misiune al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Excelența Sa David Muniz, Ambasadorul Republicii Germane, Excelența Sa Cord Meier-Klodt, Directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Nastasă Kovacs, Directorul Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”, Mirel Matyas și Președintele Comunității Evreilor din Sighetu-Marmației și descendent supraviețuitor al Holocaustului, David Liberman.
Prezenți în sală, au transmis un mesaj și Președintele Comunității Evreilor din Zalău, Dan Has, Prefectul Județului Sălaj, Virgil Țurcaș, Inspectorul Școlar General, Vasile Bulgărean și eleva Liceului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”, Maria Barbolovici.
Conferința internațională s-a încheiat cu un moment artistic susținut de elevi ai Liceului de Artă “Ioan Sima”. Moderator al evenimentului, Adrian Lungu, jurnalist Radio România Actualități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.