România are un Centru de Excelență pentru Mobilă

Centrul de Excelență pentru Mobilă – CEM și-a deschis porțile pentru parteneri și colaboratori la data de 19 decembrie 2023. Va fi deplin operațional în 2024.

Asociația Producătorilor de Mobilă din România a fost reprezentată la eveniment de președintele Dumitru Blaga, vicepreședinții Viorel Crețu și Sorin Sălăgean, de directorul executiv Nadina Nedelea și de managerul Revistei MOBILA, Didi Rus.

Mesajul transmis de delegația APMR a fost unul de unitate și de solidaritate pentru binele industriei românești de mobilă.

„Felicit toți membrii Clusterului Mobilier Transilvan pentru această realizare. Văd o reușită și sunt bucuros pentru întreaga industrie de mobilă. Vă doresc să aveți putere să duceți mai departe ceea ce ați început, iar noi vă promitem că vom fi alături de dumneavoastră”, a declarat președintele APMR, Dumitru Blaga.

CEM – Centrul de Excelență pentru Mobilă, proiect fanion pentru industrie

Asociația  Cluster Mobilier Transilvan, în calitate de entitate de reprezentare a clusterului cu același nume – CLUSTER MOBILIER TRANSILVAN, a dezvoltat proiectul „Centrul de Excelență pentru Mobilă – CEM” în Cluj-Napoca. Inițiativa este unică la nivel național și își propune să  devină un pol de excelență pentru întreg lanțul de valoare al industriei de mobilier, dar și să fie un promotor al transformării industriale prin activitățile asociate centrului.

CEM a fost realizat cu și pentru comunitatea de profesioniști, având ca punct plecare o dezbatere privind viitorul industriei, care a avut loc la sfârșitul anului 2018, în formatul consacrat al clusterului sub denumirea de „Inovare pentru business”. Proiectul a presupus dezvoltarea și operaționalizarea centrului cu sprijinul direct al asociației și al unor membrii parteneri care au co-finanțat alocarea de fonduri asigurată prin Programul Operațional Competitivitate. Cu un buget de peste 60 de milioane de lei, proiectul a fost implementat într-o perioadă de doar 15 luni. Comunitatea care a contribuit la realizarea în timp record a acestei investiții este însă mult mai largă, compusă din echipe de proiectare și de execuție, furnizori specializați, reprezentanți ai parcului industrial unde este amplasată investiția și ai primăriei locale, precum și din numeroși experți care și-au alocat timpul și energia pentru acest obiectiv îndrăzneț.

 

Centrul de Excelență pentru Mobilă reunește peste 4.000 mp de spații, dotări și oameni dedicați dezvoltării de la idee la proiect, de la concept la produs, de la experimentare la inovare de piață, de la testare la utilizare de noi tehnologii de producție. Acesta a luat naștere, s-a dezvoltat și s-a implementat la cererea companiilor membre ale Cluster Mobilier Transilvan, având un puternic caracter practic și multe elemente unicat. Centrul are și o puternică componentă digitală, dată de infrastructura achiziționată, care combină zone de proiecții multimedia, tehnologie VR, imprimante 3D, roboți sociali și industriali, dar și un sistem fotovoltaic pentru autoconsum, echipamente exclusiv electrice pentru manipulare și multe utilaje de ultimă generație. În același timp, CEM reunește tehnologii de producție pe care în mod uzual le regăsim în întreprinderi specializate, fiind totodată, singurul loc din România în care sunt reunite peste 10 tehnologii de producție într-o singură hală de tip „future factory”.

   

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, acțiunea 1.1.1 Mari infrastructuri de CD, are o durata de 14 luni și o valoare totală a proiectului de 60.023.568,50 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 29.777.965,80 lei.

Partenerii cointeresați din această fază a proiectului sunt ANTARES ROMÂNIA, E-LABORATOR FEERIA, TESAGON, SERBAN & ASOCIATII, BASIC POINT și HYGIA CONSULT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *