România, în TOP trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană

Lupta anticorupţie a eşuat şi clasa politică s-a întors la ce ştie să facă mai bine, respectiv combinaţii politice şi căpuşarea bugetului de stat, transmite Dacian Cioloş, după ce un raport publicat marţi de Transparency International plasează România în topul celor mai corupte ţări.

Potrivit lui Cioloş, corupţia e hoţie şi hoţia se traduce în sărăcie, în viaţă grea şi mizeră pentru oamenii normali.

Redăm postarea liderului USR:

„Rămânem pe ultimele locuri în clasamentul european al corupţiei în topul alcătuit de Transparency International. Suntem pe acest loc neonorant alături de Ungaria şi Bulgaria, cu acelaşi scor înregistrat de China, dar în urma unor ţări cum sunt Cuba, Rwanda sau Qatar. Nu e o uimire, nu descoperim roata încă o dată, doar ni se confirmă că ceea ce pornisem cu mult succes la un moment dat în lupta noastră anticorupţie a eşuat şi clasa politică s-a întors la ceea ce ştie să facă mai bine: combinaţii politice şi mufarea afacerilor personale la bugetul de stat. Nu întâmplător suntem captivi unei coaliţii între PSD şi PNL, care ne aminteşte de politica de acum 10 sau 20 de ani.

Ne găsim într-un cerc vicios din care nu reuşim să ieşim. Ca orice încercare de modernizare sau de reformare a statului şi societăţii, se începe cu entuziasm şi se termină în blazare şi autoironie. Lupta anticorupţie este luată în derâdere şi ignorată pe agenda politică din România de astăzi, când a fost înlocuită aproape complet de oamenii PSD şi PNL care fură, dar şi fac, după cum circulă legenda în societatea noastră. În timp ce ne prefacem că albul e negru şi noaptea e zi, confundăm anticorupţia cu excesul statului împotriva unor afacerişti care numai curaţi nu sunt, considerăm că măsurile luate în criza sanitară sunt excese totalitare, ne uităm la politicieni care se dau drept lideri de sindicat ca la reprezentanţi legitimi ai muncitorilor şi ne închipuim că propaganda e jurnalism de calitate.

Confuzia trebuie eliminată odată pentru totdeauna, dacă vrem să avem o viaţă normală în România. Corupţia e hoţie şi hoţia se traduce în sărăcie, în viaţă grea şi mizeră pentru oamenii normali. La fel cum naţionalismul şi populismul din politica românească nu au nicio legătură cu patriotismul. Reforma despre care vorbim de atâţia ani trebuie să înceapă cu noi înşine, la nivel social, să convingem tot mai mulţi oameni să nu lase propria suferinţă să îi facă să confunde derapajele unor oameni cu agendă proprie cu acte de caritate şi empatie. Misiunea noastră, la USR, trebuie să se concentreze exact în această direcţie. Nicio măsură de politici publice nu va avea succes în România până când nu vom schimba percepţia publică asupra unor acte de corupţie şi populism, care au menirea de a acoperi hoţia şi incompetenţa.”

Mai multe informaţii despre topul Transparency International puteţi accesa aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *