România, pe primul loc în UE la nașteri din mame între 10 şi 15 ani. Sălajul e la coada clasamentului

Aproape jumătate dintre fetele din statele UE care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, potrivit Eurostat. Statistica situează România pe primul loc în Uniunea Europeană. Judeţele cu cele mai multe naşteri în rândul minorelor cu vârste sub 15 ani sunt Mureş, Bihor şi Dolj.

Aproape 45% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani în 2020 sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor Eurostat. Asta în condițiile în care nu stăm foarte bine la natalitatea generală: doar 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană au avut loc în România.

În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre UE, 731 sunt românce.

În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).

În ceea ce privește distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, pe primele locuri se situează:

  1. Mureș – 63 de mame cu vârsta sub 15 ani)
  2. Bihor și Dolj, fiecare câte 52
  3. Brașov – 40 Argeș – 29
  4. Sibiu – 28
  5. Bacău – 26
  6. Constanța – 24
  7. Satu Mare – 23
  8. Dâmbovița – 22.

La polul opus se găsesc județele Gorj, doar patru mame minore și Mehedinți, Tulcea și Brăila, cu șase nașteri fiecare. În Vâlcea, Neamț, Botoșani, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud câte 7 fete care au devenit mame înainte de 15 ani.

Jumătate din localitățile din România nu au medic de familie 

Multe fete, cu precădere din zonele rurale defavorizate, recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii și nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvatӑ a sarcinii. Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie citate de organizația Salvați Copiii arată că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.

„Accesul la servicii medicale și la educație pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei și a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o țară a disparităților sociale, iar populația vulnerabilă, în special copiii și femeile gravide, se confruntă cu situații de marginalizare. De aceea Salvați Copiii România merge în comunități și asigură asistență medicală gravidelor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Prefectura și DGASPC fac tot ce pot pentru a opri acest fenomen, dar este insuficient

Nu prea sunt ONG-uri în județ care să se ocupe de acest fenomen. Și atunci rezolvarea a rămas în sarcina autorităților care au început un program de informare și consiliere a mamelor minore, coordonat de Instituția Prefectului, DGASPC și primăriile.

Prima întâlnire a avut loc la nivelul comunei Dragu cu sprijinul Primăriei Comunei Dragu. Din cauza pandemiei, întâlnirile s-au sistat.

DGASPC Sălaj împreună cu medicii de familie și UAT-urile din care provin aceste minore, sunt monitorizate timp de 6 luni, primesc sprijin în centrul maternal – (cazare, hrană, etc.) unde pot să stea împreună cu copilul. Județul Sălaj are pregătite 10 astfel de locuri, dar din păcate foarte puține din mamele minore acceptă sprijinul autorităților.

Cea mai tânără mămică care a născut pe raza județului Sălaj a fost o minoră de 11-12 ani, din comuna Meseșeni de Jos.

Potrivit specialiștilor, fenomenul acesta este prezent în situația minorelor care abandonează școala, au părinții plecați în străinătate, provin din familii care sunt în situație de risc (divorț, sărăcie, etc), comunitățile marginalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *