Românii pot cere avocat gratuit în procesele civile din 15 ianuarie 2023

Actualele plafoane ale venitului mediu lunar pentru care se acordă ajutor pentru cei ce nu-şi permit un avocat în procesele civile vor fi majorate de duminică, după cum stabilește o lege publicată joi în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că vor putea beneficia de ajutor public judiciar mai multe persoane. Ajutor public judiciar pot primi persoanele care nu-şi permit să-şi angajeze un avocat sau să plătească taxele de timbru legate de un proces civil.

De fapt, prin Legea 31/2023, ce se va aplica de la sfârșitul acestei săptămâni, se schimbă modul în care este stabilit pragul venitului mediu net lunar pe membru de familie în funcție de care se poate acorda ajutor public judiciar unei persoane.

Mai exact, față de ceea ce stabilește acum OUG 51/2008, de duminică, pragul veniturilor nu va mai fi unul fix, ci va fi calculat în raport cu salariul de baza minim brut pe țară.

Adică vor beneficia integral de ajutor public judiciar cei al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe țară.

Pe de altă parte, vor beneficia de 50% din ajutorul public judiciar cei cu venituri medii nete lunare de până la 50% din salariul de bază minim brut.

Ținând cont de faptul că, în prezent, salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, pragurile pentru acordarea ajutorului public judiciar vor fi în acest an 750 de lei, respectiv 1.500 de lei.

Acum, așa cum stabilește OUG 51/2008, pot beneficia în întregime de ajutorul public judiciar cei cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 300 de lei, în timp ce de 50% din ajutor pot beneficia cei cu venituri de până la 600 de lei.

Ce este și pentru ce se acordă ajutorul public judiciar

Potrivit OUG 51/2008, ajutorul public judiciar reprezintă o formă de asistență acordată de stat, care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil și garantarea accesului egal la actul de justiție. Astfel, de ajutorul public judiciar beneficiază, la cerere, persoanele care nu îşi pot permite să-şi angajeze un avocat sau să plătească taxele de timbru ocazionate de un proces civil.

De fapt, așa cum sunt stabilite de OUG 51/2008, formele ajutorului public judiciar sunt următoarele:

  1. plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiție sau pentru prevenirea unui litigiu (asistență prin avocat);
  2. plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, dacă aceasta cade în sarcina celui care solicită ajutorul public judiciar;
  3. plata onorariului executorului judecătoresc;
  4. scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Sursa: Avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *