Sălăjeni speriați de atacurile teroriste de la Viena

Cel puțin 4 persoane au murit în seara trecută la Viena în urma unui atac terorist: doi civili aflați în centrul orașului și unul dintre atacatori, împușcat de autorități. 15 persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă. Un atacator a reușit să dispară, fiind căutat în prezent de polițiști. Din cauza situației periculoase, vienezii sunt rugați pe cât posibil să rămână în case, iar elevii nu trebuie să meargă marți la școală. Întregul centru al Vienei este înconjurat.

„Cine atacă un austriac, îi atacă pe toți”, a declarat ministrul de interne Karl Nehammer. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a condamnat atacul ca fiind un „atac terorist respingător”.

Primele focuri de foc au fost trase în Seitenstettengasse, o stradă aglomerată din centru, unde se află și sinagoga, dar și Opera de Stat din Viena.

În momentul atacului, străzile erau foarte aglomerate – mulți oameni profitând de temperaturile blânde și ieșind în la restaurantele și barurile din zonă.

Au fost vizate „șase locuri diferite”, a spus poliția, toate în imediata apropiere a Seitenstettengasse: Morzinplatz, Salzgries, piața cărnii, piața fermierilor și Graben.

La fața locului, forțele de poliție s-au mobilizat în număr mare pentru a asigura perimetrul, a remarcat un fotograf AFP, în timp ce trecătorii fugeau. La scurt timp după aceea, spectatorii Operei au părăsit sub escortă spectacolul, ultimul înainte de lockdownul impus de pandemie.

Sunt implicați mai mulți autori ale căror motive nu sunt cunoscute încă, a spus guvernul, în timp unul dintre atacatori a fost împușcat de polițiști.

Nu au fost furnizate detalii cu privire la identitatea persoanei decedate. Primarul orașului a raportat, de asemenea, 15 persoane spitalizate, dintre care 7 în stare gravă.

Florina B. din Zalău care locuiește de mai bine de 7 ani în capitala Austriei – Viena – cartierul 10, ne-a declarat că: „Suntem speriați. Am pus copii la somn. Stăm cu becurile stinse în casă. Nu știm foarte despre ce sa întâmplat, dar se aud multe focuri de armă și au murit oameni. Suntem norocoși că am făcut cumpărături și nu vom fi nevoiți să ieșim din casă câteva zile.”

O altă familie de zălăuani care locuiesc în cartierul 23, Ioana L. declară că cel puțin o săptămână nu va ieși din casă nici la muncă și nici la magazin.

„Am auzit împușcături și am crezut că e război. Când am pornit televizorul am văzut Poliția în alertă maximă. Sper să trecem cu bine peste această tragedie. Câteva zile nu ieșim din casă și nu mergem la muncă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *