Sălăjenii vor plăti taxe si impozite mai mari în 2024

Românii vor plăti mai mult pentru mașini și proprietățile imobiliare pe care le dețin. Taxele locale vor fi majorate cu 13,8%, valoarea inflației. Legea prevede, pentru taxe și impozite locale, o indexare anuală în raport cu rata inflației aferentă anului fiscal anterior. Iar în 2022, anul luat în calcul, rata inflației a avut o valoare de 13,8%, conform comunicatului Institutului Național de Statistică (INS).

Românii care plătesc dările la stat până la 31 martie primesc o bonificație de 10%. Următoarele taxe și impozite locale se vor majora:

impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice;

impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice;

impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice;

amenzi privind declarațiile fiscale;

taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.

Taxe speciale din 2024

Începând cu 2024 intră în vigoare impozitul special pentru clădiri și vehicule scumpe. Va fi plătit de persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei. Pentru acestea se va aplica o cotă de 0,3% pe diferența dintre valoarea impozabilă și plafonul de 2.500.000 lei. Se declară și se plătește până la data de 30 aprilie.

Persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei vor plăti taxe și impozite speciale. Este vorba despre o cotă de 0,3% ce se aplică asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei. Se declară și se plătește până la data de 31 decembrie 2024 pentru anul 2024.

Taxe și impozite noi impuse de guvern

Microîntreprinderile plătesc, de la 1 ianuarie, impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an. Cota de impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Din totalul cifrei de afaceri vor fi scăzute investițiile și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă. Impozitul datorat pe profit va fi de 16%, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate.

Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%.

Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *