Salvosan Ciobanca are amenajat un laborator special pentru TESTARE RAPIDĂ și diagnostic COVID-19

TESTUL ANTIGEN COVID – este cel mai rapid test diagnostic COVID-19 este mai eficient daca pacientul este in faza acuta a bolii. Proba se  preleveaza din nas, se pune  pe caseta care are deja impregnati anticorpii SARS COV 2. Daca virusul exista va aparea o reactie vizibila intre anticorpii de pe test si antigenele virale din proba.

 

Rezultatele se obtin in 15-30 minute. Testul arata si functioneaza ca un test de sarcina: o linie inseamna rezultat negativ ( nu exista virus in proba ),iar 2 linii inseamna rezultat pozitiv ( prezenta virusului in proba).

-testul este foarte SPECIFICdeci daca este pozitiv atunci sigur aveti COVID-19

-rezultatele sunt rapide si indica infectia si la  o persoana asimptomatica, testul fiind potrivit pentru SCREENING COVID-19.

-prezenta antigenului prin test rapid poate fi corelat cu alte date clinice si biologice sau prin test real-time PCR

ANTIGENUL,  MARKER AL INFECTIEI  COVID -19 determina producerea in organism de anticorpi IgM si IgGmarker de imunizare (se detemina din sange).
Prezenta IgM si IgG in sange indica faptul ca sunteti sau a-ti fost infectat cu Covid-19.

La formele de boala usoara Covid-19 s-ar putea sa nu se deceleze anicorpi  “UN TEST, ANTICORP NEGATIV NU EXCLUDE NEAPARAT O INFECTIE USOARA ANTERIOARA“.

Perioada de incubatie pentru COVID-19 este de 2-14 zile de la expunere,  dar majoritatea cazurilor prezinta simptome la aproximativ 4-5 zile de la expunere; Manifestari clinice: febra, oboseala tuse uscata, pierdere miros ,etc.

IgM creste intre a 5-7 zi de infectie COVID; atinge maximul in ziua a 14 dupa care incepe sa scada pana in ziua 21.Prezenta IgM crescut insemna infectie in curs.

IgM:- probele cu rezultat mai mic de 1 sunt considerate negative

            – probele cu rezultat mai mari sau egal cu 1 sunt considerate pozitive pentru anticorpi IgM la SARS-COV-2  sugerand o infectie recenta.

    -corelarea cu alte date clinice biologice, imagistica poate fi utila

IgG: -creste in a 14-a zi de infectie, zi care marcheza maximul IgM-ului, dupa care tot creste pe perioada imunitatii pana la 5-6 luni.

– probele cu rezultat mai mic de 10 U/ml sunt considerate negative ( lipsa imunizare )

-probele cu rezultat mai mare sau egal cu 10 U/ml sunt considerate pozitive pentru anticorpi IgG la SARS-COV-2, sugerand o infectie anterioara sau curenta ( imunizare prezenta )

Prezenta antigenului inseamna infectia SARS COV-2 = BOALA

Prezenta anticorpilor este benefica pentru organism:

            – prezenta IgM indica infectia in curs

– prezenta IgM in scadere si IgG in crestere indica infectia in  faza terminala

        – prezenta IgG indica trecut prin infectie (imunizare).

Dr. Ciobanca Vasile-Petru    
      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *