Scandal la nivel UE, după ce Comisia Europeană este acuzată de șantaj în privința Ungariei

Europarlamentarul PNȚCD Cristian Terheș a lansat recent pe pagina sa de socializare un atac dur la adresa Comisiei Europene, după o reacție acidă a grupului ECR din Parlamentul European care acuză CE și pe Dacian Cioloș de un șantaj împotriva Ungariei.

Practic, Comisia Europeană este acuzată că ar aplica standarde duble în aprobarea planului de redresare și reziliența. Atacul a fost lansat miercuri de Prof. Ryszard Legutko și  Raffaele Fitto, copresedinții grupului Europenilor Conservatori și Reformisti (ECR) din Parlamentul European.

Ungaria, luată în vizor de CE

Reacția celor doi copreședinți ai grupului conservator din Parlamentul European vine că urmare a anunțului făcut într-un interviu de comisarul european Didier Reynders că planul Ungariei nu va fi aprobat „până când nu vor fi efectuate reforme legale în statul membru și nu se vor oferi garanții că vor fi investigate cazurile de corupție”.

„Respingem acuzățiile părtinitoare motivate politic, fără nici o baza profesională, care se fondează pe opinia unor ONG-uri! Ajunge cu mantrele false! Comisia a demonstrat încă o dată că o instituție părtinitoare din punct de vedere politic nu poate fi potrivită pentru compararea sistemelor juridice complexe dacă sunt în conformitate cu statul de drept.

Vom continuă să ne protejăm onoarea patriei, să respectăm legea privind protecția copilului și să nu permitem lobby-ului LGBTQ să între în instituțiile noastre publice de învățământ!”, a spus în replică Varga Judit, ministrul de justiție maghiar.

Se pregătește o federalizare a UE

Conform celor doi lideri conservatori, guvernele care sunt critice sau chiar se opun federalizarii viitoare a UE sunt penalizate mai mult decât altele. Grupul ECR a acuzat de multă vreme Comisia Europeană că aplică astfel de standarde duble.

„Comisia Europeană dorește, din nou, folosirea de instrumente de tortură cu care să intimideze guvernele naționale care protejează stilurile de viață ce contrazic pretinsă majoritate europeană. Este clar că două percepții complet diferite se ciocnesc aici. Pentru noi, europenii conservatori, tratatele actuale ale UE, precum și suveranitatea statelor noastre și a democrațiilor naționale, sunt măsură tuturor lucrurilor.”, a transmis prof. Legutko, răspunzând unor întrebări ale comisarul Reynders Didier.

„Din punctul nostru de vedere conservator național, putem spune: pentru noi, instanțele naționale, și nu Bruxelles-ul, au ultimul cuvânt cu privire la chestiunile care privesc inima democrațiilor noastre naționale.”, a spus și Raffaele Fitto, copreședinte ale grupului ECR.

Dacian Cioloș, luat și el în vizor

Liderului grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, nu a scăpat nici el, după ce recent a declarat că la nivel european, Comisia Euopeana trebuie să plătească bani pentru planul de redresare doar „maghiarilor cinstiți și merituoși”.  Cererile politicianului român au fost de asemenea comentate3 de prof. Legutko.

„Domnul Cioloș își arogă libertăți de a împărți europenii în buni sau răi și de a acuză guvernele conservatoare alese democratic de intenții criminale. Credem că decizia finală cu privire la care guverne merită sau nu încrederea cetățenilor ar trebui să aparțînă în continuare cetățenilor înșiși. „, a transmis Legutko.

Cristian Terheș, europarlamentar PNȚCD, a venit de asemenea cu o reacție

„Șantajul împotriva Ungariei, în cazul de față, încalcă Tratatele UE și înțelegerea agreată de toate țările cu privire la planul de redresare și reziliența. Pentru motive politice meschine, Comisia Europeană și grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, subminează coeziunea Uniunii Europene cu efecte vădit negative pe viitor”, a declarat Cristian Terhes, europarlamentar PNȚCD și membru al grupului ECR.
Comunicatul grupului ECR poate fi accesat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *