Se cere demisia ministrului MAI, Lucian Bode și a șefului Jandarmeriei Române, Alin Mastan, după numirea lui Cazan la șefia IJJ Prahova

Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției violente a jandarmilor la mitingul Diasporei din 10 august 2018, a fost numit inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova (IJJ Prahova). În acest context europarlamentarul Rareș Bogdan a criticat într-o intervenție pentru B1 TV, această numire, precizând că s-a produs pe fondul unui vid creat la nivelul MAI creat ca urmare a schimbării ministrului de Interne.

„Structurile defecte ale MAI, care nu au înțeles că trebuie să fie în lujba cetățeanului și nu a unor grupuri de interese au a unor persoane care au coordonat opresiunea îngrozitoare împotriva oamenilor cinstiți, corecți, care au ieșit pentru a stopa abuzurile din România pe 10 august, au profitat de acest vid, între plecarea unui ministru și venirea unui alt ministru și au încecat să facă o chestiune extremd e gravă. Este un atentat la tot ce înseamnă o Românie democrată și Europeană”, a spus Rareș Bogdan.

Acesta a criticat, de asemenea, faptul că Justiția nu a făcut lumină în acest caz, deși au trecut mai bine de 2 ani de la protestele împotriva guvernării PSD și a modificărilor aduse Legilor justiției:

„Domnul Cazan ar trebui să zacă în pușcărie, ar trebui să fie în momentul ăsta cel puțin înc ercetare sau în judecată, în dosarul de pe masa unor judecători care să îi analizeze acțiunea de pe 10 august atunci când peste 100.000 de oameni au fost gazați, 850 de oameni au depus plângeri, mii de oameni au fost bătuți, au fost hărțuiți iar România a trăit un moment extrem de critic cum nu a mai văzut de la mineriade.

Este problema justiției din România care a fost susținută de acei oameni și de noi ceilalți, a milioane de români. Cred că ar trebui să înțeleagă că atunci când amm ieșit în stradă pentru independența justiției și pentru ca niciun factor politic să nu pună presiune, am ieșit pentru ca judecătorii și procurorii să își facă treaba, nu să protejeze infractori precum Cazan, Sindile, Cucoș sau Fantoma Albă, Paraschiv. Este un gust amar la sfârșit de an. O rușine că s-a întâmplat așa ceva”, a mai spus Rareș Bogdan.


Ca deputat USR PLUS de Prahova Mihai Politeanu solicită:

Demisia sau demiterea imediata a lui Laurentiu Cazan. Daca are o urma de respect pentru cetatenii Romaniei si pentru ceea ce ar trebui sa insemne juramantul unui ofiter de ordine publica, atunci demisia e singura cale onorabila de a iesi din aceasta situatie. In cazul in care acesta nu intelege ca trebuie sa isi dea demisia, trebuie sa fie demis de catre seful Jandarmeriei Romane.

Demisia Inspectorului general Alin Masta pentru gestul iresponsabil si fara rusine de a-l numi pe Cazan intr-o asemenea functie de conducere.

Voi formula o Intrebare Parlamentara catre ministrul de interne Lucian Bode pentru a cere explicatii despre acest caz si despre actiunile urgente pe care trebuie sa le ia pentru o reforma profunda a acestei institutii care, dupa 30 de ani de la Revolutie, are inca reflexele militiei comuniste”, a anuntat Politeanu pe Facebook.


Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției violente a jandarmilor la mitingul Diasporei din 10 august 2018, a fost numit inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova (IJJ Prahova), transmite Ziarul Incomod. Informația a fost confirmată pentru G4Media.ro de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, colonelul Sorin Despina.

”Laurențiu Cazan a fost împuternicit (șef interimar – n.red.) pentru 6 luni în această funcție de către inspectorul general al Jandarmeriei (Alin Mastan – n.red.). Ordinul a fost semnat pe 28 decembrie”, a declarat Sorin Despina pentru G4Media.ro.

Întrebat de reporterul G4Media.ro cum a fost numit Cazan, dat fiind că este urmărit penal în dosarul DIICOT, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a spus: ”Nu există nici un temei legal să nu fie numit. Acuzațiile la adresa lui au fost clasate, șeful DIICOT a infirmat soluția, iar ordonanța de infirmare se judecă acum la Înalta Curte. Ca atare, el poate fi numit la conducerea unui inspectorat județean”.

Întrebat de reporterul G4Media.ro în ce mod va afecta imaginea Jandarmeriei și încrederea populației în această instituție, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a spus: ”Nu am mandat să răspund la această întrebare”.

Cazan, care la mitingul din 2018 era maior, apare acum pe site-ul Jandarmeriei Prahova cu gradul de locotenent – colonel.

  • ”Se folosește mult termenul a gaza. Vă rog să vă uitați în Dicționarul Explicativ al Limbii Române și vedeți ce înseamnă a gaza”, a declarat Laurențiu Cazan în septembrie 2018 la ieșirea de la Parchetul General, unde a fost pus sub urmărire penală în dosarul violențelor din 10 august. Cazan, care a fost șeful dispozitivului de intervenție din Piața Victoriei în timpul mitingului diasporei, a mai spus că dacă mâine ar fi 10 august, ar lua aceleași măsuri.

Laurenţiu Cazan a fost anchetat de DIICOT în dosarul violențelor jandarmilor la mitingul Diasporei, dar procurorul de caz, Doru Stoica, a clasat în 26 iunie 2020 acuzațiile la adresa șefilor jandarmeriei. Pe 4 august, șefa DIICOT de la acel moment, Giorgiana Hosu, a anunțat că a infirmat clasarea unora dintre acuzațiile împotriva șefilor Jandarmeriei din Dosarul 10 august.

Hossu a revenit asupra ordonanței de clasare abia după ce decizia a fost puternic criticată, atât societatea civilă, cât și de liderii USR/PLUS și PNL. Procurorul general, Gabriela Scutea, a anunțat, pe data de 15 iulie, că „va cântări în cadrul controlului ierarhic” ordonanța de clasare, însă nu și-a asumat o decizie iar în urmă cu câteva zile a trimis-o înapoi la DIICOT.

Acum, instanța urmează să se pronunțe asupra ordonanței de redeschidere a urmăririi penale.

În dosarul inițial, Laurențiu Cazan era acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *