Senatorul USR Cosmin Viașu, mesaj de Ziua Culturii Naționale

Este firesc ca personalitatea lui Eminescu și Cultura să fie sărbătorite împreună. Ambele conferă identitate națională neamului românesc, iar în timp ce ne celebrăm poetul „nepereche”, avem ocazia să reflectăm asupra situației culturii noastre, în general.

Personalitatea marcantă a lui Eminescu, vasta lui creație și cultura sa de nivel european au impresionat generații întregi. În 1948 a fost ales, post mortem, membru al Academiei Române iar din 2010,faptul că nașterea lui a devenit sărbătoarea culturii naționale îi conferă recunoașterea pe care o merită.

Despre Cultură, această cenușăreasă a politicii românești, mereu subfinanțată și lăsată la urmă, pot să spun că această situație a ei generează rezultate îngrijorătoare. Proiectele culturale de interes național sunt tot mai puține, analfabetismul funcțional a ajuns la 44%, peste 90% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an, teatrele abia supraviețuiesc, muzeele sunt pustii iar monumentele istorice se prăbușesc.

Așadar, să ne bucurăm măcar de manifestările dedicate acestei zile, care au ca scop promovarea valorilor culturii naționale în specificul ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *