Senatorul USR, Cristian Viașu, mesaj de 3 decembrie – Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

Este ziua în care, pe lângă apelurile la conștientizare și la incluziune socială, anunțăm un proiect de lege care include modificări de substanță ale legii 448, în acord cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și ținând cont de realitatea dură din România.
Proiectul la care am lucrat multă vreme împreună cu Anca Dragu, Ștefan Pălărie, Oana Țoiu, Cosmin Poteraș și cu colegii noștri consilieri e doar un prim pas spre normalitate.
Trebuie să începem prin a spune clar că ani de zile statul român s-a prefăcut că recunoaște drepturile persoanelor cu dizabilități, fără a crea nici cadrul legal, nici cel instituțional pentru a transpune în fapt aceste drepturi. Rezultatele acestei politici au fost birocratizarea excesivă, drumurile periodice inutile la Comisiile de încadrare, respectarea doar pe hârtie a dreptului la educație, la sănătate, la muncă și la o viață demnă.
Nu se mai poate continua așa. Statul român nu mai poate continua să suplinească lipsa acută de servicii plătind niște indemnizații de mizerie care nu acoperă nici necesitățile minime de subzistență.
Anii de segregare, marginalizare, instituționalizare nu pot fi răscumpărați, dar de undeva trebuie să începem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *