Senatorul USR PLUS, Bob Virgil Marius, prezintă sălăjenilor cum arată o săptămână de lucru în Parlament

Bob Virgil Marius, senator USR PLUS de Sălaj, își prezintă un rezumat al activității din săptămână trecută din Legislativul României, mai exact al inițiativelor legislative și proiectelor de lege avute în lucru la Senat, atât la Comisiile din care face parte cât și cele ajunse la vot în ședințele de Plen.
Luni, 14.03.2022, au avut loc lucrări în Plenul Senatului în cadrul căruia s-au dezbătut inițiativele legislative ajunse pe ordinea de zi a acestuia, initiative care ajung astfel la capătul „circuitului” legislativ din Senat. În funcție de caracterul stabilit al inițiativei legislative, Senatul poate fi sau nu camera decizională.
1️⃣ Astfel, ordinea de zi a Plenului Senatului din data de 14.03.2022 a cuprins 16 puncte din care 15 au fost propuneri legislative (ale parlamentarilor) și proiecte de lege (ale Guvernului). Fiind o ședință de Plen mai lungă decât de obicei, din cele 6 propuneri legislative si 9 proiecte de lege, am reușit să dezbatem doar 14, care au fost supuse ulterior votului senatorilor. Au fost adoptate 12 dintre ele și trimise spre camera decizională, în cazul acestora, Camera Deputaților. Au fost respinse de către Senat ca primă cameră sesizată, 2 inițiative legislative care vizau modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, dar și acestea s-au trimis la Camera Deputaților care este decizională.
Iată câteva din inițiativele supuse dezbaterii în procedură de urgență:
📍Proiectul de lege privind reglementarea activității prestatorului casnic – reglementează activitatea casnică prestată de către persoanele fizice, definită ca activitate ocazională necalificată in legătură strictă cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau persoane fizice – Proiect prioritate a Guvernului
📍Proiectul de lege privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale si psihosociale – de asemenea prioritate a Guvernului
Propunere legislativă privind registrul comerțului – o lege mult discutată, inițiată de PNL
📍Proiect de lege privind aprobarea OG nr.12/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul transporturilor rutiere – una din prevederi se referă la stabilirea bunei reputații a transportatorului.
2️⃣ La Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, al cărei membru este, Bob Virgil a avut de dezbătut și avizat 4 inițiative legislative. La 3 dintre acestea, Comisia a fost comisie sesizată pe fond.
Cele 4 inițiative ajunse pe masa Comisiei spre dezbatere și avizare:
📍Proiectul de lege privind reglementarea activității prestatorului casnic – inițiativă adoptată în plen pe 14.03 ca urmare a raportului comun favorabil depus de Comisia pentru muncă și Comisia juridică
📍Propunerea legislativă pentru completarea OG nr.124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale – o inițiativa a USR prin care se dorește reglementarea activității desfășurate în calitate de medic titular al cabinetului, ca aceasta să constituie vechime în muncă – avizată, din păcate, negativ de Comisia comună de muncă si sănătate
📍Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii – inițiativă a USR prin care se reglementa stabilirea zilei de 24 Decembrie ca zi de sărbătoare legala – avizată la Comisie cu aviz negativ
📍Proiectul de lege privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către Statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona de conflict armat din Ucraina – avizat favorabil de către Comisie.
3️⃣ La Comisia juridică de numiri, disciplină, imunități și validări din 14.03.2022 senatorul Bob Virgil a avut 2 inițiative legislative spre dezbatere și avizare ca și comisie de fond.
📍Proiectul de lege privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale – o lege binevenită și importantă care reglementează măsurile de ocrotire pentru persoanele din această categorie, reconfigurarea și redenumirea actualei instituții a punerii sub interdicție judecătorească și crearea unui nou mecanism de ocrotire – consilierea judiciară și tutela specială. Comisia s-a pronunțat prin aviz favorabil cu un număr de 125 de amendamente depuse și discutate. Ca urmare, în Plenul din 14.03.2022 aceasta a fost adoptată și este trimisă spre Camera Deputaților, cameră decizională.
📍Proiectul de lege privind reglementarea activității prestatorului casnic – avizată favorabil cu 2 amendamente de către Comisie și adoptată în Plenul din 14.03; este acum trimisă spre Camera Deputaților.
„Aceasta a fost activitatea la Senat din această săptămână prezentată într-un sumar tehnic. La bună vedere în săptămâna viitoare! Vremuri bune vă doresc!”, transmite senatorul USR PLUS Sălaj, Bob Virgil. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *