Siguranța în instituțiile de învățământ, prioritatea polițiștilor sălăjeni

Pentru că siguranța elevilor reprezintă una din prioritățile permanente ale polițiștilor sălăjeni, luni, 11 septembrie a.c., în contextul începerii noului an școlar, polițiștii sălăjeni de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, siguranță școlară și prevenire vor fi prezenți în proximitatea tuturor unităților de învățământ sălăjene, alături de elevi, părinți și cadre didactice, pentru a asigura un climat optim și sigur.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj vor desfășura luni, activități specifice, pentru menținerea climatului de ordine și siguranță în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ de pe raza județului Sălaj.

Colaborarea cu instituțiile de învățământ continuă pe întreg parcursul anului şcolar. Fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei sălăjene, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.

Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.

Poliţiştilor rutieri sălăjeni se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele de maximă afluire a elevilor.

De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită se va acorda unităţilor de învăţământ din mediul rural.

Pentru siguranţa elevilor, toţi conducătorii de autovehicule destinate transportului şcolar au fost verificați și instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere.

A fost verificată respectarea prevederilor legale privind paza și sistemele de pază a instituțiilor de învățământ sălăjene. Totodată, a fost verificată amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane și a trecerilor de pietoni aflate în apropierea unităților de învățământ.

Și în acest an, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității este prevenirea victimizării minorilor. În vederea protejării acestora, în prezent, sunt în curs de desfășurare șase campanii naționale, adresate copiilor, părinților și întregii comunități, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a copiilor.

Pe parcursul anului școlar 2022 – 2023, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei ai Biroului Siguranță Școlară și celelalalte structuri au desfășurat mai multe proiecte și campanii preventive care au vizat prevenirea victimizării copiilor prin diverse infracțiuni, prevenirea disparițiilor și a plecărilor voluntare, siguranța acestora acasă, comportamentul preventiv la școală, relațiile cu colegii, siguranța la locul de joacă și în vacanță, educația rutieră a copiilor, siguranța acestora pe Internet, prevenirea unor comportamente discriminatorii, a violenței domestice, dar și prevenirea consumului de droguri și a traficului de persoane, absenteismul și abandonul școlar, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile.

În interacțiunea cu copiii, polițiștii de sălăjeni au utilizat metode educativ – preventive adaptate vârstei lor, în scopul creșterii gradului de siguranță a acestora, prin informarea acestora cu privire la potențialele pericole și, totodată, prin oferirea unor soluții pentru identificarea și evitarea unor situații de risc.

Pe parcursul anului școlar 2023 – 2024, polițiștii de prevenire și de siguranță școlară continuă activitățile de prevenire a criminalității, nevoile de siguranță ale copiilor fiind abordate integrat, în activitățile preventive urmând a fi implicate cadrele didactice, părinții sau tutorii copiilor, totul pentru a genera un grad sporit de siguranță a minorilor acasă, la școală în spațiile publice și în mediul online. Se vor organiza acțiuni care vizează prevenirea absenteismului și abandonului școlar, reducerea violenței fizice și psihologice, prevenirea consumului de substanțe interzise și a faptelor de port sau folosire de obiecte periculoase.

La nivelul județului Sălaj, polițiștii vor continua aceste activități, pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, adaptând structura folosită la propriile proiecte, programe sau campanii.

Pe parcursul întregului an școlar, Poliția Sălăjeană, prin Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, prin Biroul Siguranță Școlară, prin poliția de proximitate, dar și prin structurile operative, va continua colaborarea cu reprezentanții celorlalte instituții și structuri cu atribuții în domeniul asigurării unui climat de siguranță în unitățile de învățământ, respectiv cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, Agenția Națională Antidrog, pentru o intervenție promptă și eficientă în cazul unor incidente negative în cadrul unităților de învățământ și zona adiacentă acestora, cât și pentru desfășurarea unor activități de prevenire a victimizării elevilor.

Nu uitați:

•Stabiliți copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;

•Spuneți-i la cine să apeleze când se ivește o problemă și stabiliți o persoană care să-l supravegheze atunci când nu sunteți lângă el;

•Discutați permanent cu copilul și asigurați-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;

•Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât în viața on-line, cât și off-line;

Vă dorim un an școlar minunat, plin de realizări și în siguranță!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *