Sondaj IRSOP: Cădere liberă pentru PNL / Doar 3% peste PSD în intențiile de vot

Sondajul IRSOP, dat publicității miercuri, privind intențiile de vot pentru alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, oferă PNL un avans de trei procente în fața PSD în intențiile de vot ale românilor.

Astfel, liberalii sunt creditați cu 33% din voturi, în timp ce social-democrații au 30%. Alianța USR-PLUS se află la o distanța considerabilă, fiind creditată cu 17%.

Pro România va intra în viitorul Parlament cu 7%, potrivit sondajului, pragul electoral fiind îndeplinit și de UDMR cu exact 5%, la fel și PMP.

Astfel, dacă procentele se păstrează duminică, PNL și USR-PLUS ar avea exact 50% din numărul de parlamentari din viitorul parlament. Numărul lor ar urma să crească după redistribuiri, dar alianța ar fi una șubredă dacă va fi formată doar din cele două formațiuni și ar avea nevoie de parteneri suplimentari, cel mai la îndemână fiind UDMR.

Procentele sunt calculate din totalul respondenților care au spus că vor merge la vot.

Deşi conduce, PNL nu a mai crescut în ultimele săptămâni, iar proporţia votanţilor care spun că merg la vot „sigur” sau „foarte sigur” e mai mică la PNL decât la PSD şi USR, potrivit analizei IRSOP.

PSD a crescut spre finalul campaniei, dar în comparaţie cu PNL şi USR PLUS.

Dacă se păstrează configuraţia de mai sus, viitoarea formulă guvernamentală se anunţă dificilă. O alianţă PNL cu USR PLUS are nevoie de parteneri suplimentari şi, oricum, deschide un teritoriu de colaborare complet necunoscut şi imprevizibil.

Printre factorii care vor influența votul se numără „sentimentul vieții”. Românii nu simt că situaţia lor economică se îmbunătăţeşte. Când o compară cu anul trecut numai 9% spun că e mai bună, iar 90% spun că e neschimbată sau mai proastă.

Aşteptările economice sunt descurajante: 83% au impresia că preţurile cresc întruna, iar circa două treimi (61%) cred că peste un an vor trăi cam la fel sau mai rău decât acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *