Stelian Ion cere demisia ministrului Justiției, după criticile Comisiei de la Veneția privind desființare SIIJ

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion (USR) a cerut luni demisia ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, după publicarea avizului Comisiei de la Veneția în legătură cu proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale.

Stelian Ion susține că, deși aveau informații clare că proiectul este împotriva normelor europene și că avizul Comisiei de la Venetia va sancționa noile prevederi, ministrul Predoiu și președintele Iohannis au insistat ca acesta să fie adoptat și promulgat, intrând rapid în vigoare înainte de adoptarea avizului Comisiei de la Veneția.

„Avizul scoate la iveală minciunile sfruntate ale ministrului, toxicitatea proiectului care amputează competența DNA și DIICOT și disprețul manifestat de către Predoiu, Iohannis și pesediști față de instituțiile europene și de angajamentele internaționale ale României”, a transmis Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.

Redăm mai jos integral postarea fostului ministru al Justiției:

„Ministrul Cătălin Predoiu trebuie să își dea demisia!
Astăzi a fost emis avizul Comisiei de la Veneția cu privire la proiectul lui Predoiu de înlocuire a SIIJ cu RIIJ. Avizul scoate la iveală minciunile sfruntate ale ministrului, toxicitatea proiectului care amputează competența DNA și DIICOT și disprețul manifestat de către Predoiu, Iohannis și pesediști față de instituțiile europene și de angajamentele internaționale ale României.
Noua rețea de investigare a infracțiunilor din justiție promovată de Cătălin Predoiu în locul SIIJ este dur criticată de Comisia de la Veneția, în avizul Comisiei publicat astăzi, în principal pentru că nu restabilește competențele DNA și DIICOT în ceea ce privește infracțiunile săvârșite de judecători și procurori.
Precizează negru pe alb Comisia de la Veneția că proiectul de desființare a SIIJ promovat anul trecut, când exercitam funcția de ministru al justiției, era cel corect și recomandă refacerea competențelor DNA și DIICOT.
Comisia de la Veneția este îngrijorată și de faptul că noua structură nu va fi fundamental diferită față de SIIJ, de modalitatea de numire a procurorilor și de faptul că proiectul lui Predoiu nu prevede o procedură de selecție care să asigure o competiție.
De asemenea, Comisia de la Veneția critică aspru și graba cu care a fost promovată de către Predoiu, votată în parlament și apoi promulgată de către Iohannis legea de reorganizare a SIIJ, fără a se aștepta acest aviz.
Predoiu a propus coaliției PSD PNL UDMR un proiect contrar standardelor europene privind independenta justiției și creează o structură de presiune si intimidare a magistraților. Iar Klaus Iohannis nu a avut nimic de obiectat.
Ministrul Predoiu și președintele Iohannis au găsit de cuviință că acum este momentul să dea o lovitură sub centură luptei împotriva corupției, când toată lumea este îngrijorată de războiul din Ucraina și de efectele acestuia și nu mai este atentă la jocurile murdare ale coaliției PSD-PNL-UDMR. Deși aveau informații clare că proiectul este împotriva normelor europene și că avizul Comisiei de la Venetia va sancționa noile prevederi, Predoiu și Iohannis au insistat să fie adoptat și promulgat, intrând rapid în vigoare înainte de adoptarea avizului Comisiei de la Veneția.
Ministrul Predoiu și președintele Iohannis au acționat cu premeditare, fiind interesați mai mult de crearea unei umbrele de protecție a politicienilor corupți și a magistraților care ar putea să îi ajute să nu răspundă în fața legii.
Este extrem de grav că la cel mai înalt nivel al statului nu există niciun interes ca magistrații să poată lucra fără nicio interferență, feriți de presiuni și intimidări. De la cel mai înalt nivel al statului, lupta anticorupție a fost amputată, lăsând DNA și parchetele specializate fără o parte din competențele inițiale.
Văzând și acest aviz, vom propune o modificare legislativă pentru a repara stricăciunile făcute acum prin proiectul lui Predoiu.”
Comisia de la Veneția a adus critici dure legii pentru desființarea Secției speciale promovată de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, trecută pe repede înainte prin parlament și promulgată în 11 martie de către președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *