Subprefectul Florin Florian a prezentat primarilor noile oportunități de finanțare prin PNRR
Subprefectul județului Sălaj, Florin Florian, a convocat la sediul Instituției mai mulți primari din județ, ocazie cu care le-a prezentat noile oportunități de finanțare prin PNRR – Pilonul V, COMPONENTA: 12 – Sănătate.
Subprefetul Florin Florian este printre puținii oameni din administrația publică județeană implicat trup și suflet în dezvoltarea județului Sălaj. Florian a fost foarte implicat și în perioada în care a ocupat funcția de prefect al județului Sălaj, fiind omul care a semnat și a pornit proiectul pilot de reabilitare și modernizare a Palatului Administrativ, actualul sediu al Instituției Prefectului Sălaj.
„Am avut o întâlnire la sediul Instituției Prefectului cu primarii comunelor Ileanda, Românași, Valcău_de_Jos, Mirșid, Sărmășag, Gârbou, Crasna, Horoatu_Crasnei, Hida, Nușfalău și Meseșenii_de_Jos, dar și cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, cu doamna Dorica Dan – managerul Centrului NoRo Zalău și consultanți în proiecte implementate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, transmite subprefectul Florin Florian.
Scopul întâlnirii a fost prezentarea noii oportunități de finanțare prin PNRR – Pilonul V, COMPONENTA: 12 – Sănătate; Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, dar și a faptului că aceste unități administrativ-teritoriale reprezentate la întâlnire au fost pre-selectate pentru înființarea de #Centre_Comunitare_Integrate.
„Scopul și avantajele acestui program de finanțare sunt multiple. Pe de o parte, se dorește îmbunătățirea accesibilității și eficacității asistenței medicale primare, integrarea cu serviciile oferite în ambulatoriu și asigurarea continuității serviciilor medicale”, spune subprefectul Florin Florian.
Apoi, este prevăzută și formarea personalului implicat în furnizarea serviciilor medicale și comunitare – asistenți medicali, asistenți comunitari, mediatori din aceste centre. O altă măsură urmărită este creșterea capacitării de furnizare de servicii preventive prin finanțarea costurilor operaționale ale serviciilor, în care este inclusă și implementarea de programe de screening.
Se pot achiziționa echipamente și dotări în valoare maximă de 60,3 mii euro fără TVA
Se alocă fonduri pentru construcții noi sau renovări sub forma unui grant financiar la dispoziția beneficiailor preselectați în valoare maximă de 140,7 mii euro fără TVA
Se poate achiziționa mobilier în valoare de 2.500 de euro fără TVA, achiziție directă
Rata de finanțare pentru fiecare proiect este de 100%, nefiind necesară contribuție proprie din partea beneficiarului.
În cazul proiectelor depuse prin PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 12 Sănătate.
Beneficiarii serviciilor de asistență medicală comunitară sunt comunitățile locale, cu precădere persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, iar serviciile prestate prin aceste centre comunitare integrate sunt gratuite.
„Timpul este scurt pentru întocmirea documentațiilor, platforma pentru depunerea dosarelor fiind deschisă între 30 septembrie și 15 noiembrie 2022. Până în 30 decembrie 2022 se vor semna 200 de contracte de finanțare, iar termenul de finalizare a proiectelor este 30 iunie 2025. Îmi doresc să fie cu succes această oportunitate și toate primăriile pre-selectate să acceseze fonduri pentru comunitățile lor. Sănătate pentru TOȚI!”, a conchis subprefectul Florin Florian.