Târg caritabil la Bădăcin pentru salvarea a doi copii grav bolnavi

Ziua recoltei, festin culinar şi program artistic la Bădăcin, pentru doi copii cu boli grave.

O comunitate mică, mustind de istorie, dar cu o inimă mare. „Ziua recoltei la Bădăcin”, sâmbătă, 10 septembrie, se anunţă un eveniment deosebit în sătucul de la poalele Măgurii Şimleului, la care sunt invitaţi să participe toţi cei cărora le plac tradiţiile, recolta bogată şi colorată a toamnei, dar şi delicioasele preparate culinare ale zonei.

„Ziua recoltei la Bădăcin” va fi organizată sub forma unui târg de produse agricole şi culinare oferite de localnici, în cadrul unui eveniment din care nu vor lipsi numeroase momente artistice tradiţionale, cântece şi dansuri populare, ateliere pentru copii, tombole etc.

La târg veţi găsi preparate culinare tradiţionale: plăcinte, piroşte, pită de casă, cozonaci pufoşi şi delicioşi, prăjituri, cornuleţe cu nucă sau gem, mâncare la ceaun şi alte câte şi mai câte bunătăţi. Bineînţeles, nu vor lipsi produsele fermierilor locali: vin de casă, pălincă, dulcețuri, zacuscă, siropuri, sucuri naturale din fructe, fructe deshidratate. Harnicele şi talentatele doamne ale satului au pregătit din timp ţesături, costume populare, ii şi cămeşi, precum şi alte articole vestimentare.

Cei mici nu vor avea timp să se plictisească, deoarece îi aşteaptă locuri de joacă special amenajate, tatuaje temporare, ateliere de pictură pe faţă, plimbări cu ATV-urile, vată pe băţ şi pop corn la discreţie. Tinerii îşi vor încheia seara la o discotecă în aer liberc în atmosfera întreținută de DJ Vlad.

Întregul eveniment are o puternică componentă caritabilă, din vânzarea produselor de la târg, sumele astfel obţinute vor fi donate în întregime pentru tratamentul medical necesar salvării vieţii a două fetiţe.

Lara Vass din Cehu Silvaniei (Sălaj) are doar 7 ani şi suferă de leucemie limfoblastică acută cu celule B şi are nevoie de spitalizare şi un tratament extrem de costisitor în străinătate.

Isabela Matei, de 6 ani, cu origini sălăjene, locuieşte în Cluj, a fost diagnosticată cu encefalopatie post hipoxică severă, având drept cauză stopurile cardio-respiratorii survenite în urma episoadelor repetate de tahicardie. Are nevoie periodic de sume de bani pentru a acoperi recuperările medicale.

Evenimentul este organizat de un grup de tineri activi din sat, alături de Maria Chiş şi Bianca Chereji, două tinere care nu sunt la prima ispravă de acest fel, organizând anii trecuţi serbări populare sau tabere pentru copii. Şi părinţii le dau o mână de ajutor, precum şi veteranii satului reuniţi în Grupul Dealul Ţarinei, care vor oferi cu acest prilej şi un moment artistic tradiţional.

Cei care vor păşi sâmbătă în Bădăcin vor putea vizita, desigur, Casa Memorială Iuliu Maniu, bisericile ortodoxă şi greco-catolică, mica bisericuţă monument istoric ridicată în anul 1701, crucile de lemn tradiţionale ale satului (cea din mijlocul localităţi are o sculptură de lemn datând din 1909).

Târgul va avea loc în curtea şcolii din Bădăcin, sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 16.00. În caz de vreme nefavorabilă, evenimentul se va ține la Căminul Cultural din localitate.

„Vă aşteptăm cu mic şi mare să ajutăm împreună aceste două suflete care merită să se bucure de cel mai frumos dar, adica VIAȚA!”, transmit Maria şi Bianca.


„Am avut o întâlnire cu organizatorii și Primăria Pericei acordă tot sprijinul pentru desfășurarea acestui eveniment. Și de această dată doresc să mulțumesc inițiatorilor, tinerilor din Bădăcin care doresc să aducă o contribuție la viața culturală și spirituală a satului Bădăcin. Felicit tinerii pentru spiritul civic bazat pe voluntariat. Dorim însănătoșirea grabnică și să se bucure de viață alături de ceilalți copii”, a transmis primarul Boncidai Csaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *