Trei școli și SADP Zalău se reabilitează prin PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a lansat în 1 aprilie 2022 sesiunea de depunere a proiectelor pentru creşterea performanţei energetice a clădirilor publice, în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Reziliență. Componenta 5 – Valul renovării, axa 2 – Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi reziliență în clădiri publice, operaţiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.

Termenul final de depunere pentru această primă sesiune este 30 mai 2022. Apelul este unul competitiv la nivelul judeţului Sălaj, fiind alocate sume la nivelul judeţului: – 13.720.080,00 euro fără TVA pentru renovare moderată (prin renovare moderată se înţelege intervenţia ce conduce la o reducere a consumului de energie primară de 30- 60%), în prezent fiind disponibilă suma de 8.527.055,00 euro, din care se pot finanţa 19.380 mp de construcţie; 1.879.463,00 euro fără TVA pentru renovare aprofundată (prin aprofundată se înţelege intervenţia ce conduce la o reducere a consumului de energie primară de 30-60%), în prezent fiind disponibilă suma de 188.993,00 euro, din care se pot finanţa 378 mp de construcţie; TVA – ul aferent cheltuielilor eligibile se va asigura din bugetul de stat.

Având în vedere oportunitatea oferită de PNRR pentru a îmbunătăţi din punct de vedere energetic clădirile publice, precum şi posibilitatea de a depune cereri de finanţare în parteneriat, ţinând cont de termenul scurt în care trebuie depuse cererile de finanţare, Primăria Municipiului Zalău va pregăti 4 cereri de finațare (3 pentru renovare moderată, 1 pentru renovare aprofundată), în parteneriat cu Şcoala Gimnazială luliu Maniu, Şcoala Gimnazială Porolissum, cu structură Şcoala Gimnazială George Coşbuc, Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” şi Serviciul de Administrare a Domeniului Public Zalău (renovare aprofundată).

Cele 3 unităţi de învăţământ şi SADP vor fi responsabile cu asigurarea expertizei tehnice şi a auditului energetic, inclusiv pentru derularea procedurii de achiziţie.

În vederea achiziţionării de servicii pentru elaborare audit energetic şi expertiză tehnică, Școlii Ginaziale ”Iuliu Maniu” cu 3 copuri de clădire i s-a alocat suma de 45.000 de lei, Școlii Gimnaziale Porolissum cu trei corpuri de clădire separate plus cu structură Şcolii Gimnaziale ”George Coşbuc” a primit suma de 68.000 de lei, în timp ce Liceul Tehnologic Mihai Viteazul cu 5 corpuri de clădire, i s-au alocat 83.000 de lei, iar Serviciului de Administrare a Domeniului Public (SADP) cu un corp de clădire i s-au alocat 20.000 de lei.

Până în prezent, UAT Municipiul Zalău a depus 3 cereri de finanţare, pentru creşterea eficienţei energetice a Liceul Pedagogic ”Gh. Şincai” (corp A, corp B şi cantina), a Şcolii Gimnaziale ”Simion Bămuţiu” şi a Şcolii Gimnaziale Mihai Eminescu (corp B şi sala de sport).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *