Tribunalul Cluj judecă marele dosar de evaziune fiscală de 5 mil. euro în care apar Huluban și Galiș

Pe rolul Tribunalului Cluj se află un dosar mare de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 5 milioane de euro, în care procurorii DIICOT Sălaj acuză mai mulți oameni de afaceri printre care și pe Huluban Ioan și Galiș Ioan – ambii afaceriș condamnați ieri, 21 decembrie la câte 4 ani de închisoare cu executare de judecătorii Curții de Apel Cluj.

Dosarul se află în judecată de peste 6 ani. Cauza a stat timp de doi ani pe masa judecătorilor de la Tribunalul Sălaj, după care dosarul a fost scos de pe rol și trimis Tribunalului Cluj unde se află din data de 16.12.2016. Următorul termen de judecată a fost stabilit la data de 8 februarie 2021.  

Inculpații riscă ani grei de pușcărie dacă vor fi găsiți vinovați, dat fiind faptul că pentru un prejudiciu de doar 170.000 de euro Galiș și Huluban au fost condamnați la 4 ani închisoare cu executare.

În dosar sunt judecați 40 de persoane care au calitatea de inculpați, dar și 28 de societăți comerciale și administratori în calitate de parte responsabilă civilmente: (SC EURO CARD 2007 PRIN LICHIDATOR RTZ & PARTNERS SPRL
SC EURO TRANS MOL SRL PRIN LICHIDATOR JUDICIAR MBA INSOLVENCY SPRL
SC GENERAL DJU CONSTRUCT SRL PRIN LICHIDATOR CIORBA LIVIU
SC RITORSA TRANS SRL PRIN ADMIN.BIRIŞ GAVRIL
SC EURO TRANS UNIVERSAL SRL PRIN LICHIDATOR JUDICIAR INSOLV 2007 SPRL
SC EMY GEO INVEST SRL PRIN ADMIN.BOITA GEORGIANA MARIA
SC BED AUTO SRL PRIN ADMIN. BOITA EMIL
SC ROLYDAN CONSTRUCT SRL PRIN ADMIN. BAIDOC MARINEL
MĂGURA AUTOTRANSPORT SA
CINCI INSTALAŢII SRL PRIN ADMIN. HORVAT MARIA
DUMAS GROUPN SRL
M 76 SRL
EURO CARD 2000 SRL PRIN LICHIDATOR RTZ & PARTNERS SPRL
NIQUE PRESTIGE CSD
NEW AMEDEEA CREATIVE LINE SRL
SC EMY GEO INVEST SRL PRIN ADMIN. BOITA GEORGIANA MARIA
SC RITORSA TRANS SRL PRIN ADMINISTRATOR BIRIŞ GAVRIL
SC RITORSA TRANS SRL PRIN ADMINISTRATOR POP MONICA
MĂGURA AUTOTRANSPORT SA PRIN ADMINISTRATOR POP TEODOR
CINCI INSTALAŢII SRL PRIN ADMINISTRATOR NOSA IONUŢ
SC VANESA SRL PRIN LICHIDATOR JUDICIAR CAB. INSOLVENŢĂ HOLHOŞ GRIGORE
SC SAVI SPECIAL SRL PRIN LICHIDATOR JUDICIAR CII MARIS CAMELIA
SC MABO OIL SRL
SC OIL BEST TEAM SRL
SC. OIL ARIL SRL
SC OIL BEST TEAM SRL LICHIDATOR JUDICIAR CAB. INS. BRATU DANIELA
SC NES GRAND OIL SRL
SC FINE OIL MARKET SRL)

Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sălaj s-au constituit pați civile în acest dosar. Următorul

Doi ani de muncă pentru un rechizitoriu pe măsură

Procurorii DIICOT, potrivit rechizitoriului, a început în 2012. Însă, percheziţiile urmate de arestarea inculpaţilor s-au efectuat abia în 2014. Timp în care, anchetatorii au reuşit să descopere evaziunea fiscală prim monitorizarea firmelor Euro Card 2000 SRL, Euro Card 2007 SRL şi Euro Trans Mol SRL deţinute de Ioan Huluban şi Galiş Ioan, doi afacerişti influenţi în Sălaj. Astfel că, activitatea infracţională desfăşurată de cei doi a dus direct la un politician din judeţul respectiv, fost consilier judeţean şi patron al firmei Ritorsa Trans SRL, Gavril Biriş.

Interesant pentru anchetatori a devenit şi fostul poliţist, Marinel Baidoc, totodată asociat cu Biriş în firma mai sus menţionată.

Reţeta evaziunii de cinci milioane de euro

Potrivit organelor de anchetă, totul a pornit de la un control al organelor fiscale desfăşurat în 2012, la o firmă care aparţine unuia dintre liderii grupării infracţionale, şi o sesizare către DIICOT.

Procurorii au stabilit că, începând cu anul 2010, au funcţionat mai multe societăţi ce aveau un comportament tip fantomă, acestea fiind folosite de către alte societăţi pentru a regla activitatea contabilă în vederea evitării bugetului de stat, sumele de bani obţinute în urmă activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia administratorilor societăţilor beneficiare care controlau şi societăţile „fantoma”. ”O caracteristică a grupului infracţional organizat este racolarea persoanelor fără adăpost, a unor persoane cu o stare materială precară, care, în schimbul unor sume modice de 100 sau 200 de lei, erau de acord să devină administratori ai acestor societăţi comerciale „fantoma”.

Unii dintre aceştia, după efectuarea controalelor de către organele fiscale, au fost sancţionaţi fără să aibă cunoştinţă însă despre fraudele fiscale desfăşurate cu ajutorul acestor societăţi de către liderii grupării de crimă organizată. Astfel, aceste persoane erau transportate de către liderii grupării în municipiul Zalău, respectiv la notarul public, la Oficiul Registrului Comerţului, la diferite unităţi bancare, unde semnau actele de cesiune, de deschidere de conturi, ulterior actele societăţii fiind preluate de către membrii grupării, inclusiv cardurile bancare şi codurile PIN aferente”, a declarat procurorul Dan Bubuiug. De asemenea, aceste persoane fără adăpost erau obligate să semneze chitanţe şi facturi fiscale în alb, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare cumpărare, împuterniciri, acestea fiind folosite ulterior pentru desfăşurarea unor activităţi economice fictive, respectiv achiziţionarea de bunuri, prestări servicii sau vânzarea unor bunuri.

Un exemplu elocvent este preluarea unei societăţi comerciale de către o persoană fără adăpost din oraşul Tăşnad, judeţul Satu Mare, care trăia într-un garaj în acest oraş, fără apa curentă şi electricitate, singurul venit al acestuia fiind ajutorul social în sumă de 127 de lei. După semnarea actelor de cesiune şi eliberarea documentelor bancare unul dintre liderii grupării a ridicat de la o unitate bancară cardul bancar întocmit pe numele persoanei fără adăpost, precum şi codul PIN. În perioadă desfăşurării activităţii infracţionale pe această societate într-o singură luna liderii grupului de crimă organizată au derulat sume de zeci de mii de euro.

Pentru loialitatea cu care conducea fictiv şase firme fantomă, un bucureştean a fost cadorisit de către afaceriştii sălăjeni cu un bolid BMW X6, în valoare de aproximativ 60.000 de euro, autoturism cu care s-a prezentat de altfel la audieri.

Iată comunicat de presă emis de DIICOT la data de 28.03.2014

          Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj au efectuat un număr de 33 de percheziţii pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale structurată pe mai multe paliere, specializată în infracţiuni de delapidare, spălare de bani  şi evaziune fiscală.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, pe raza mai multor judeţe, au funcţionat societăţi de tip „fantomă” controlate de către suspecţi, acestea societăţi fiind folosite cu scopul de eluda bugetul de stat, sumele de bani obţinute în urma activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia membrilor grupării.

Aceste societăţi „fantomă” erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obţinerii  de carduri şi emiterii de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor comerciale aparţinând liderilor  grupului de criminalitate organizată.

Sumele plătite prin conturile societăţilor fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri imediat după plată şi se reîntorceau în posesia societăţilor cu activitate economică reală, administrate de suspecţi care foloseau aceste societăţi fantomă.

Membrii grupării introduceau aceste sume în cadrul societăţilor pe care le administrau, cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând  aparenţa legalităţii acestor sume.

După folosirea acestor societăţi de tip „fantomă” membrii grupului cesionau părţile sociale către cetăţeni străini pentru a se acredita ideea că  pasivul şi activul societăţilor au fost preluate de către aceştia din urmă, împreună cu evidenţa contabilă a acestor societăţi, care în realitate nu există, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea in eroare a organelor fiscale.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor facturi fiscale, documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite de suspecţi pentru activitatea de inducere în eroare, înscrisuri şi instrumente de plată.

Prejudiciul cauzat este de 5 milioane euro, urmând să fie instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestuia.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sălaj urmează să fie audiate  25 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.  Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *