Tribunalul Sălaj a redeschis urmărirea penală în dosarul în care polițistul Merce George a împușcat un pasager

Magistrații Tribunalului Sălaj au dat ieri, 28 octombrie, o sentință definitivă în cazul polițistului Merce George care a împușcat în spate un tânăr din comuna Sălățig, pasager în autoturismul condus de un șofer băut, scrie salajulliber.ro

Judecătorii au decis redeschiderea dosarului în care se fac cercetări pentru infracțiunea de tentativă de omor calificat, în contextul în care agentul Merce George de la Poliția Rutieră din Zalău a împușcat un tânăr pasager în spate și care a rămas paralizat pe viață.

Astfel, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj trebuie să redeschidă acum urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor calificat.

Agentul de poliție Merce George beneficiază de prezumția de nevinovăție. Cererea de redeschidere a urmăririi penale a fost solicitată de procurorii Curții de Apel Cluj, iar în dosar s-a constituit ca parte civilă și tânărul împușcat în spate, care a rămas paralizat pe viață.

„Admite cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei nr. 64/II/2/2022 din data de 26.09.2022 emisă de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj în dosarul nr.582/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi confirmă redeschiderea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de tentativă la omor calificat, prev. de art.32 alin.1 C.p. rap. la art.188 alin.1, art.189 al.1 lit. c) C.p. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 28.10.2022, la sediul Tribunalului Sălaj”, se arată în minuta sentinței, publicată de Tribunalul Sălaj.

Reamintim că totul s-a petrecut în noaptea de 12 spre 13 august, când  un tânăr conducea haotic prin Zalău, nu a oprit la semnalele polițiștilor, apoi a vrut să-i lovească pe aceștia cu mașina, iar ulterior a încercat să scoată mașina Poliției de pe drum. Polițiștii au tras 25 de cartușe de avertisment în aer, iar ulterior au tras în mașină. Un glonț a fost tras greșit, nu a nimerit ținta, a intrat prin luneta autoturismului, lovind în spate pe Nagy Alexandru Marius, un pasager care a rămas paralizat pe viață.

Chiar și după tragerea focurilor de armă, tânărul a fugit printr-o pădure, abandonând mașina. În cele din urmă acesta a fost prins. Tânărul a încercat să scape cu orice preț de polițiști pentru că avea o alcolemie de 0,83 mg/l, nu deținea permis de conducere, iar mașina nu era înmatriculată. Mai mult, acesta a aplicat pe autoturism plăcute cu numere false.


Angetul de poliție Merce George lucrează din anul 2020 la Poliția Municipală Zalău – Biroul Rutier și este fiul comisarului șef Valer Merce,  coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj.


IPJ Sălaj – PRECIZARE privind redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind comiterea infracțiunii de tentativă de omor calificat

***

Redeschiderea urmăririi penale în cauză nu reprezintă faptul că polițistul este cercetat pentru tentativă de omor calificat.

Conform normelor de procedură penală, o persoană este cercetată pentru o anumită faptă atunci când față de acesta a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale și s-a pus în mișcare acțiunea penală.

De asemenea, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Potrivit acelorași norme, o persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă.

În ceea ce privește raporturile de serviciu ale polițistului, potrivit prevederilor Legii nr.360/2002 privind Statutul polițistului, un polițist este pus la dispoziție atunci când împotriva acestuia a fost pusă în mișcare acțiunea penală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *