Un tânăr jandarm vindecat de COVID-19 a donat plasmă/ De ce e important să donăm plasmă

Vineri dimineață, 15 ianuarie, sublocotenentul Barbur Raul, vindecat de COVID-19, s-a prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj pentru a dona plasmă convalescentă COVID-19.
Prin gestul său, colegul nostru își dorește să ajute, dar și să fie un exemplu de urmat pentru cât mai mulți foști pacienți vindecați de coronavirus. Donează plasmă și ajută-i și pe alții să trăiască!

Dacă te-ai vindecat de COVID-19, plasma din sângele tău conține anticorpi care i-ar putea ajuta pe alți oameni să lupte mai bine împotriva noului coronavirus. Află dacă ești eligibil și la cine poate ajunge plasma.

Cine poate dona plasmă

Potențialii donatori de sânge total/plasmă vor fi selectați dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecție cu SARS-CoV-2 prin:

  1. bilet de externare/scrisoare medicală în care sunt menționate diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și confirmarea vindecării printr-un test PCR negativ (recoltare din tractul respirator superior) – poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării
  2. bilet de externare/scrisoare medicală în care este menționat diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și în care se consemnează perioada de izolare ulterioară externării pe criterii clinice și biologice – poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.
  3. test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 și un document eliberat de Direcția de sănătate publică care să ateste încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat – poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.
  4. test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența direcțiilor de sănătate publică.
  5. rezultat pozitiv la o testare serologică de anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgG, efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test PCR pozitiv – poate dona la minimum 14 zile de la data efectuării testului.

Pacienții care au învins lupta cu noul coronavirus și care își doresc să doneze plasmă pot beneficia, în mod gratuit, de un test RT-PCR pentru confirmarea vindecării, în cazul în care nu au un asemenea test, și de un test IgG pentru identificarea evoluției anticorpilor, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv, dacă se înscriu în demersul inițiat de Sistemul Medical MedLife. Testarea se face în centrele MedLife din întreaga țară, în urma completării unui formular de înscriere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *