USR sesizează Comisia de la Veneţia: Proiectul lui Predoiu doar mimează desfiinţarea SIIJ

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a anunţat că sesizările USR privind solicitarea unui aviz al Comisiei de la Veneţia pentru proiectul de lege de desfiinţare a SIIJ şi privind excluderea judecătorului Cristi Danileţ au fost acceptate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, scrie epochtimes-romania.com

“Victorie de etapă foarte importantă!

Sesizările USR privind solicitarea unui aviz al Comisiei de la Veneţia pentru proiectul de lege de desfiinţare a SIIJ şi privind excluderea judecătorului Cristi Danileţ, la propunerea Inspecţiei judiciare a CSM, au fost acceptate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Este o victorie importantă pentru că se trage un semnal puternic de alarmă privind posibile derapaje de la angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană şi privind atacurile la care sunt supuşi magistraţii independenţi”, a afirmat Stelian Ion, într-o postare publicată luni pe Facebook.

Vicepreşedintele USR a subliniat totodată că este “esenţial” ca proiectul propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru desfiinţarea Secţiei Speciale să fie verificat de Comisia de la Veneţia.

“Proiectul ministrului Predoiu nu reface competenţa DNA, fiind împotriva recomandărilor din MCV şi a avizului anterior al Comisiei de la Veneţia, reînfiinţează o SIIJ la Parchetul general, cu filiale la parchetele de pe lângă Curţile de Apel, şi mută selecţia procurorilor noii structuri la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea”, a punctat liderul USR.

În acest context, Stelian Ion avertizează că lucrurile nu pot rămâne “aşa cum îşi doresc actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR, ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis”.

“Justiţia trebuie să fie apărată de orice fel de ingerinţe, ţinută departe de indicaţii politice, iar hărţuirea magistraţilor trebuie să înceteze. Proiectul ministrului Predoiu nu oferă aceste garanţii şi este nevoie de o opinie obiectivă, cum este cea a Comisiei de la Veneţia. Este esenţial, de asemenea, ca Guvernul să facă reforme reale, nu să mimeze reformele, şi să îşi respecte angajamentele în relaţia cu UE. Proiectul ministrului Predoiu doar mimează desfiinţarea SIIJ şi nu va păcăli pe nimeni. Îl felicit pe colegul meu, Iulian Bulai, cu care am colaborat foarte bine, pentru ceea ce a reuşit să obţină astăzi pentru justiţia din România!”, a mai scris Stelian Ion.

La rândul său, deputatul USR Iulian Bulai anunţase pe platforma de socializare că a solicitat Comisiei de la Veneţia “să emită un punct de vedere pe speţele: independenţa magistraţilor (cazul judecătorului Danileţ şi nu numai) şi pe proiectul de desfiinţare a SIIJ – proiectul iniţiat de ministrul Predoiu care nu rezolvă problema pe fond: bâta politică de sancţionare a magistraţilor independenţi”.

“Solicitarea a fost aprobată – astăzi, la Strasbourg. Nu suntem singuri. Asta s-a întâmplat în cadrul Comisiei de Monitorizare de la Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei. Solicitarea mea fost dezbătută în cadrul unei ample discuţii, iar votul a fost acordat cu largă majoritate. MCV trebuie respectat, SIIJ trebuie să dispară pe bune, nu doar pe hârtie. Acestea sunt mesajele zilei. Pentru aceste solicitări am colaborat cu colegul Stelian Ion. PSD-PNL trebuie să facă lucrurile corect şi transparent, nu îi vom lăsa să mimeze reformele în domeniul justiţiei”, a conchis Bulai.

Context

Reamintim că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, vineri, punerea în dezbatere publică a proiectului de lege pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Oficialul a prezentat principalele elemente precum şi calendarul procedural ce urmează a fi propus.

“Pentru investigarea infracţiunilor care până acum erau în competenţa Secţiei Speciale, am folosit un model inspirat din modul de funcţionare al Parchetului European. Adică, un număr de 12 procurori în centru, la Bucureşti, şi un număr de 30 de procurori răspândiţi în ţară, câte doi procurori pentru fiecare Curte de Apel, în total 42 de procurori care vor investiga infracţiunile care până acum erau în competenţa Secţiei. Aceştia vor fi anume desemnaţi de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi […] din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General”, a declarat ministrul.

Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *