Vești bune pentru șoferi! RCA-ul este mai ieftin. Cât vom plăti pentru asigurare

Legea 132/2017 a asigurărilor auto, cunoscută ca ”Legea RCA” a suferit noi modificări la începutul acestei luni. Toți șoferii din România se bucură acum de prețuri mult mai mici la asigurări. Iată de unde poți cumpăra un RCA mai ieftin și cu cât s-a ieftinit.

Codul Rutier 2022 s-a modificat din nou la începutul lunii septembrie. Una dintre schimbările care îi vor încânta pe șoferii români este aceea că RCA-ul poate fi achiziționat la un preț mult mai mic, în comparație cu lunile anterioare, când sumele au explodat. Mai mult, în timp, șoferii vor avea la dispoziție chiar și un comparator independent de prețuri, după cum prevede și Directiva Europeană.

Una dintre normele emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a intrat în vigoare pe 8 septembrie 2022, le dă șoferilor posibilitatea de a achiziționa o poliță de asigurare la prețuri mai mici, iar achiziția aceasta va permite cumpărarea unei polițe la prețuri mai ieftine cu până la 10% decât oferta standard, prin brokeri sau agenți, arată primele estimări.

Cum poți cumpăra RCA mai ieftin

Curând, pe lângă aplicații prin care șoferii să își poată cumpăra un RCA online direct de la asigurator, vor apărea și comparatoare de preț ce vor afișa tarifele de la toți asiguratorii, la prețuri finale mai mici decât la brokeri.

Comparatorul va lista prima netă și va trimite direct către platformele asiguratorilor, costurile de administrare fiind mai mici decât comisioanele plătite brokerilor, lucru care se va reflecta apoi în prețul mai ieftin plătit de cumpărător.

”Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat”, potrivit noii forme.

Cu toate acestea, norma în vigoare spune că: ”Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat”

Noua normă dă libertate asigurătorului să stabilească preț în funcție și de cheltuielile pe care le are cu vânzarea, iar în mod normal, costurile de vânzarea online sunt mai mici decât cele de vânzarea prin brokeri sau agenți proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *