Vezi ce obiective culturale din Sălaj vor fi restaurate sau promovate cu milioane de euro din PNRR

Listele cu cele peste peste 300 de obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale au fost aprobate astăzi, 6 aprilie, prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Ce obiective de pe rutele culturale se vor renova

De pe Ruta castelelor urmează să fie renovate: ansamblul arhitectural castelul Corvinilor, etapa a doua (jud. Hunedoara), ansamblul castelului Beldy din Jibou (jud. Sălaj), castelul Kalnoky din Valea Crișului din Baraolt (jud. Covasna), castelul Teleki din Gornești (jud. Mureș) și castelul Urmanczy din Toplița (foto-județul Harghita).

Curia Szentmarjay din comuna Pericei și Ruta gastronomică a Țării Silvaniei, județul Sălaj, sunt cuprinse în Lista obiectivelor care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice/culturale, în vederea promovării acestora cu bani din PNRR.


Castelul Beldy din Jibou, o construcție tip conac, ascunsă într-o pădure de stejar, se află pe lista monumentelor istorice din județul Sălaj. A fost construit în jurul anului 1903 de familia Beldy pentru fiul lor, groful Beldy Kalman, atunci când acesta s-a căsătorit cu Palma, fata grofului Wesselenyi Bela.

Se întinde pe o suprafață de 1.110 metri pătrați, iar în jurul său există un teren de tenis, un hipodrom și un parc. Castelul a fost locuit de proprietarii de drept până la naționalizare, iar atunci a avut norocul de a nu rămâne în paragină, ca alte clădiri de acest fel. A fost transformat în spital, mai apoi în azil de bătrâni și spital de neuropsihiatrie. Cu toate că a trecut prin `multe mâini`, o parte din mobilier încă s-a păstrat.

După 1989, proprietarii de drept au intrat în posesia castelului și a terenului de 5 hectare care îl înconjoară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *