Viceprimarul Teodor Bălăjel a spus pe înțelesul tuturor de ce, pentru dezvoltarea comunităților, e importantă instruirea permanentă și vigilența pentru apărarea democrației

Conferința „We remember” de la Zalău pentru marcarea Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Teodor Bălăjel e foarte cunoscut în Zalău ca un om pragmatic, care se implică la nivel mare dar și în detaliu pentru dezvoltarea orașului. Un om al realităților imediate și cu viziune pentru dezvoltare și în viitor.

S-a văzut asta și în deschiderea conferinței organizate ieri la Zalău cu titlul ”We remember”, pentru marcarea Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Prin adresa din deschiderea conferinței, Teodor Bălăjel a dat tonul pentru înțelegerea importanței acestei manifestări pentru comunitatea noastră, dacă cumva cineva își punea întrebarea de ce o atât de mare subliniere a comemorării Holocaustului în Zalău, în Sălaj.

Rememorarea ororilor Holocaustului nu este numai o amintire dureroasă despre lucruri îngrozitoare de care au fost în stare oameni spălați pe creier. Nu este un moment numai pentru jale și metafore care stau să plesnească de încărcătură, citite de pe foaie și cel mai adesea vizibil fabricate să-l lustruiască pe vorbitor. Ci este un important prilej de luare aminte că așa nu ceva nu trebuie să se mai întâmple și că trebuie făcute lucruri ca să nu se mai poată întâmpla.

”Este foarte important pentru comunitatea noastră să aducem în atenție că o nebunie în masă cum a fost Holocaustul nu trebuie să se mai întâmple vreodată. Pentru asta, trebuie să avem tot timpul în memorie și să informăm cât mai consistent și noile generații cum naziștii și-au pus în aplicare planul lor odios de exterminare a populației evreiești, omorând 6 milioane de oameni; din care 1,5 milioane au fost copii!

Ca să ne dăm seama de oroarea pusă la cale de naziști, să ne gândim numai că sunt în Europa peste 20 de țări cu populație mai mică de șase milioane de locuitori. Naziștii au vrut să șteargă de pe fața pământului o națiune și au făcut lucruri de o cruzime inimaginabilă.

Doar democrația și buna instruire ne pot feri de pericolul reprezentat de regimurile totalitare, care eșuează în doctrine demente.

Întreaga lume, toate comunitățile, trebuie să ia aminte și să nu se lase pradă ideologiilor periculoase pentru umanitate. Pentru că astfel de ideologii sunt promovate și în ziua de azi și în spatele unor proclamate bune intenții se află pericole nebănuite”, a spus Teodor Bălăjel, pentru a sublinia că pericolul ideologiilor deviante ne paște la tot pasul și că pericolul ca prostia și nebunia, care se asociază ușor întotdeauna, nu trebuie să-și facă loc la masa deciziilor.

Cât de important este să avem mintea trează când ne alegem liderii

Pentru dezvoltare și pentru viitor, e important să mergem la vot bine informați, cu mintea trează, conștienți că trebuie să alegem oameni cu principii etice și care sunt cu adevărat puși pe treabă? Sau merge și să votăm după ureche, sloganuri strigate prin televizor de măscărici spectaculoși despre care aflăm abia apoi că sunt mincinoși, că nu au fundament?

”Zalăul, prin dezvoltarea de care a avut parte în ultimii șapte ani este un foarte bun exemplu în ce privește lucrurile bune care se pot face în timp de pace și în condiții de bună colaborare între națiuni, într-o Europă unită, al cărei scop este o viață mai bună pentru toți. Zalăul oferă acum alt standard de viață, îmbunătățit simțitor prin efortul comunității, o comunitate exemplu de multiculturalism, iar calitatea vieții este mai bună pentru toată lumea.

E crucial să fim informați, să ne educăm permanent să știm să apărăm adevăratele valori.

Genocidul nazist împotriva evreilor va rămâne cea mai dureroasă lecție pe care umanitatea va trebui să o aibă pentru totdeauna în memorie. Ca pe un permanent semnal de alarmă să avem tot timpul mintea trează și să ne implicăm în susținerea principiilor democrației. Ca așa ceva să nu mai fie posibil!”.

O subliniere importantă a viceprimarului Teoodor Bălăjel, să înțelegem că suntem responsabili pentru ce ni se întâmplă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *