Viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel, despe starea Zalăului și ce e de făcut pentru creșterea nivelului de trai

Puțin cunoscută publicului, dar foarte, foarte importantă, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Zalău pentru perioada 2024-2030 a fost aprobată la sfârșitul săptămânii trecute, în ședința Consiliului Local. Un studiu sociologic întocmit de experți, pe baza datelor din realitatea economico-socială, care desprinde din starea de fapt ce este de făcut important și prioritar pentru o dezvoltare temeinică de perspectivă și pentru creșterea standardului de viață în Zalău.
Analiza este făcută cu rigurozitate științifică și este un instrument practic foarte util administrației Zalăului pentru dezvoltarea comunității pe termen lung, în afara oricărui context politic, pentru că identifică obiectivele care asigură o sănătate structurală a comunității. O administrație bună este cea care are viziune de perspectivă în tot ceea ce face pentru dezvoltare și nu se rezumă la intervențiile impuse de moment. Trebuie să avem coerență în dezvoltarea orașului.
Pentru realizarea obiectivelor strategice ale orașului sunt identificate obiectivele specifice a căror implementare duc la rezultatul dorit pentru comunitate. Pentru o economie cât mai solidă în municipiu, care să reziste șocurilor, avem obiective ca realizarea Parcului industrial Zalău, a unui incubator tehnologic în Zalău, a unui accelerator de afaceri în domeniul serviciilor etc. O economie diversificată, cu o plajă cât mai largă de IMM-uri, înseamnă bunăstare și siguranță economică. La fel, sunt identificate obiectivele pentru sănătate, învățământ, mediu, cultură, sport etc.
Administrației îi revine să pună în practică proiecte care duc la împlinirea obiectivelor. Să mobilizăm în primul rând bani pentru acestea. Studiul este un ghid foarte bun și prin faptul că ne ajută să gândim accesarea fondurilor europene astfel încât proiectele implementate să servească cât mai eficient scopului creșterii nivelului de trai în oraș. Iar Zalăul a devenit un teren propice implementării de proiecte îndrăznețe. Capacitatea administrativă de implementare de proiecte cu finanțare europeană este cotată drept una ridicată în acest studiu, care constată și că multe aspecte importante ale traiului în Zalău s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, iar partea bună este că asta nu o spune administrația, ci studiul arată ce constată cetățenii, dar și sociologii, pe baza indicatorilor.
„Așteptăm cam cu nerăbdare, pentru că a devenit o urgență, ca responsabilii din guvern să pună odată la dispoziție ghidurile de finanțare pentru fondurile europene, să aflăm ce posibilități sunt pentru cele mai importante obiective ale municipiului. Banii europeni sunt cea mai constantă și cea mai consistentă sursă de finanțare pentru dezvoltarea comunităților și suntem deja cu proiecte în bloc-start, așteptând ca sesiunea de finanțare să se deschidă în primăvară.
Este imposibil de rezumat conținutul studiului, care, cu tot cu sondajele făcute de echipa de specialiști care l-au întocmit, are vreo 400 de pagini. Dar e foarte îmbucurător că studiul constată că indicatorii ce măsoară calitatea vieții în Zalău sunt în creștere și că administratia locală își face bine treaba, iar orașul este pe un puternic trend de dezvoltare în regiune. Pentru detalii care pot satisface multe curiozități, care nu ar încăpea nicicum aici, las mai jos link-ul care duce la documentul publicat pe site-ul Primăriei Zalău. Link => https://zalausj.ro/ro/proiecte/6-anexa.pdf„, transmite viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *