VIDEO| Cum merg lucrările pe Centura Zalău. “Antreprenorul să mărească mobilizarea”

Stadiul de execuție a lucrărilor de pe Centura Zalău este la 20% după un an. Restul de 80% trebuie executat de chinezii de la Sinohydro în tot atât timp.

Centura Zalău înaintează greu prin pădurile sălăjene, consideră Asociația Pro Infrastructură (API). Aceasta a prezentat cadre aeriene și o hartă interactivă. Cu albastru este varianta de ocolire, iar la sud este Autostrada 3, în zona în care se traversează Masivul Meseș.

Contractul a fost semnat cu Sinohydro, companie deținută de statul chinez aflată în top 10 constructori din această țară, în 31 iulie 2020. Suma a fost de 185 de milioane lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Șase luni este perioada de proiectare, doi ani execuția și șapte ani garanția. Ordinul de începere a fost dat în 25 septembrie 2020, iar termenul de finalizare actual este 23 martie 2023.

Terenul este foarte dificil

“Stadiul fizic este de 20% după fix un an de zile de la terminarea proiectării și emiterea autorizației de construire din 26 martie 2021. Antreprenorul trebuie să mărească semnificativ mobilizarea dacă vrea să aibă o șansă de a-și respecta angajamentele contractuale.

Terenul este foarte dificil și structurile care trebuie executate sunt migăloase, mai ales când sunt cocoțate în dealurile transilvănene. Chiar dacă vorbim doar de 5,53 km de drum cu o bandă pe sens (plus una în anumite zone pe sensul de urcare)”, arată API.

Proiectul include cinci viaducte şi două poduri. Varianta Zalău are 5,5 km şi asigură legătura între Drumul Național 1F (Cluj-Napoca – Zalău – Satu Mare) şi Drumul Judeţean 191 C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *