VIDEO| Recomandări ale Poliţiei, Pompierilor şi Jandarmeriei pentru un SFÂRȘIT DE SĂPTĂMÂNĂ ÎN SIGURANȚĂ

În perioada 29 aprilie-1 Mai a.c., la nivelul județului Sălaj, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, astfel încât sfârşitul de săptămână să fie petrecut în siguranță.
Peste 100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, de la structurile de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, acţiuni speciale, arme explozivi si substanţe periculoase, vor acționa suplimentar, față de dispozitivul curent, astfel încât sfârșitul de săptămână, să fie petrecută în siguranță.
Printre prioritățile polițiștilor se numără prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente ce ar putea afecta liniştea comunității, dar şi intervenția rapidă, la nevoie sau când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
Poliţiştii rutieri vor fi prezenţi atât pe drumurile naționale cât și pe cele județene și comunale, pentru combaterea excesului de viteză, dar și pentru prevenirea accidentelor de circulație.
Recomandăm conducătorilor auto să nu conducă dacă sunt obosiți sau au consumat băuturi alcoolice, să nu se angajeze în depășiri riscante, să respecte regimul legal de viteză, dar și indicațiile polițiștilor rutieri aflați în teren.
Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!
Pentru un plus de siguranţă vă recomandăm să măriţi distanţa între vehicule, mai ales în condiţiile unui carosabil umed.
De asemenea, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt de sau din auto, este bine să stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii! Dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate!
Nu lăsați la vedere, în interiorul autoturismului, obiecte de valoare care atrag interesul hoţilor, cum ar fi genţi de voiaj, poşete, borsete sau aparatură electronică.
Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine ori în mijloacele de transport în comun!
Dacă alegeți să călătoriți cu trenul: Supravegheaţi-vă bunurile şi bagajele atunci când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete şi în locuri aglomerate!
Apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la numărul de urgență 112 atunci când sunteți în pericol!
În acest sfârșit de săptămână, cu prilejul zilei de 1 Mai, jandarmii sălăjeni vor avea o prezență activă în locațiile unde se organizează evenimente cultural-artistice și vor intensifica măsurile de patrulare în zonele unde vor exista aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.
În acest context, prin măsurile luate alături de partenerii instituționali, vom avea grijă ca fiecare cetățean să petreacă acest sfârșit de săptămână în condiții de siguranță, fiind pregătiți să intervenim în cel mai scurt timp în sprijinul acestora.
De asemenea, pentru cetățenii care își vor petrece timpul liber în natură, reamintim câteva obligații legale referitoare la activitățile de picnic:
Să desfășoare activități de picnic numai în zonele special amenajate și/sau a zonelor indicate pentru acest tip de activități.
Să lase locul în care au desfășurat activitatea de picnic curat și nealterat;
să arunce deșeurile doar în locurile special amenajate.
Să aprindă focul doar în locurile special amenajate și să îl supravegheze în permanență.
Să nu hrănească animalele sălbatice și să evite contactul cu acestea.
Totodată, facem apel către toți cetățenii să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să respecte recomandările forțelor de ordine, dacă sunt însoțiţi de copii, să îi supravegheze cu atenție, să acorde o atenție sporită modului de păstrare a bunurilor și obiectelor personale, iar în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, să solicite sprijinul celei mai apropiate patrule de jandarmerie sau poliție, ori să apeleze numărul unic de urgenţă 112.
Pentru preîntâmpinarea producerii unor evenimente care se pot solda cu consecinţe grave, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj recomandă tuturor cetățenilor respectarea cu strictețe a următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul activităților desfășurate cu prilejul zilei de 1 Mai, astfel:
Respectați instrucțiunile de apărare împotriva incendiilor afișate sau dispuse de personalul silvic.
Pregătiți focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor.
Faceți focul în locuri cât mai îndepărtate de vegetație și în niciun caz pe timp de secetă prelungită ori în condiții de vânt.
Nu lăsați copiii să se joace cu focul!
Nu lăsați niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar și o rafală slabă de vânt i-ar putea modifica direcția, îndreptându-le spre vegetație sau transportând scânteile incandescente la distanțe mai mari, în interiorul pădurii.
Mențineți curățenia în pădure: aruncați în locurile special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele. Ele ar putea contribui la propagarea incendiilor în pădure.
Stingeți cu apă sau pământ focul sau cărbunii încinși înainte de a pleca din pădure.
Orice început de incendiu observat trebuie anunțat la numărul unic de urgență 112 pentru a putea fi lichidat de pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieți omenești.
Stimaţi cetăţeni, prevenind incendiile de pădure, protejaţi viaţa, mediul şi bunurile!
Zilnic la nivel județean, peste 80 de pompieri care încadrează 34 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Răspunsul la urgențele medicale este asigurat prin intermediul celor 8 echipaje SMURD.
Ca de fiecare dată, pompierii se află la datorie, 24 de ore din 24 în slujba cetățenilor, pentru ca acest sfârşit de săptămână să fie desfășurat în siguranță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *