VIDEO-REPORTAJ| Cea mai puternică femeie din România: Cosește și își sparge lemnele singură în Valea Loznei din Salaj

O sălăjeancă de pe Valea Someșului se poate mândri cu cea mai mare avere, sănătatea, scrie Marius Mureșan de la Transilvania News care prezintă și un reportaj filmat fascinant cu bătrânica (video mai jos). Bătrânica de 93 de ani nu a fost niciodată la spital.

Doamna Domnica spune că Dumnezeu este cel care a ținut-o sănătoasă atâta timp. „Mă gândesc oare cum am putut ajunge la acești ani. Mi-a dat Dumnezeu sănătate și am putut lucra. N-am fost niciodată la spital!”

La aproape 100 de ani, crește porci, găini, cosește iarbă și crapă cu securea lemnele pentru iarnă.

„Eu le-am crăpat! Cu securea! Le-am clădit, am pus în roabă, le-am adus aici și le-am clădit și ce să facem, asta-i viața! Mă scol dimineața, fac cafeaua, după aceea dau la porci, dau la găini, apoi mă duc în grădiniță”, a spus puternica bătrânică.

Doamna Domnica are 93 de ani și locuiește în satul Valea Loznei, județul Sălaj, scrie și RTV, care preia materialul Transilvania News.

Fiica femeii, chiar dacă este mult mai tânără decât aceasta, spune că nu s-ar putea descurca fără ajutorul mamei sale.

„Până acum s-a descurcat în toate privințele. Acum ba mai o doare aici, ba mai pe colo, dar tot face treabă. Dimineața când se scoală e fresh. Fără de ea, n-aș putea face! De câte ori nu pot să mă duc nicăieri și ea se duce și le isprăvește pe toate!”, spune Viorica Mușat, fiica femeii.

Un posibil secret al sănătății și longevității Domnicăi Varga din satul Buzaș-Sălaj, ar fi faptul că s-a născut și a copilărit în Valea Loznei-Sălaj, satul cu cea mai mare medie a longevității pe cap de locuitor. Aici s-a născut și a trăit o bună parte din viață, considerat unul dintre cei mai bătrâni oameni din România, Maftei Pop, care a murit la vârsta de 147 de ani, amintește sursa originală.

La cei 93 de ani împliniți, servește zilnic minim o cafeluță, care o energizează, după care începe programul zilnic cu animalele și munca prin gospodărie, povestește reporterul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *