VIDEO| Senatorul USR, Bob Marius, susține creșterea reprezentării femeilor în politică

M
În România, peste jumătate dintre cetățeni sunt femei, însă reprezentarea lor politică în parlament, acolo unde se fac legile, este mult mai mică. Dintre toți senatorii și deputații nici măcar 20% nu sunt femei.

Este nevoie de o cotă de gen pentru o reprezentare politică a femeilor în România? De Senat a trecut la începutul săptămânii un proiect de lege care prevede ca listele de candidaţi pentru Parlament, cu excepţia celor care conţin mai puţin de trei candidaţi, să fie întocmite astfel încât să respecte cota minimă de reprezentare de 33% atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, din totalul candidaturilor propuse.

Inițiativa care a fost depusă de parlamentari PNL, PSD, UDMR și USR a fost adoptată cu o largă majoritate de către senatori și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este decizională.

„Am votat alături de colegii mei senatori un proiect care sper să aducă mai multe femei în politică. Pentru că societatea este formată în egală măsură din femei și bărbați și trebuie reprezentată în politică corespunzător acestei proporții.
Această inițiativă legislativă schimbă modul de întocmire a listelor electorale pentru Parlament, astfel încât femeile și bărbații să beneficieze de cota minimă de 33%.
Există voci care spun că nu era necesar să facem asta.
Eu cred, însă, că partidele au eșuat în a promova femeile în politică, reprezentativitatea acestora fiind în scădere. Trebuie să recunoaștem că este un mediu dominat de bărbați, unde egalitatea de șanse nu este suficient promovată, iar femeilor le este greu să acceadă.
Sunt convins că a avea mai multe femei în Legislativ va aduce acestuia un plus de rațiune, echilibru și empatie”, transmite senatorul Bob Marius Virgil – vicepreședinte al Comisiei juridice din Senat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *