Zilele Báthory la cea de-a 31-a ediție – 490 de ani de la nașterea principelui Báthory István

În Șimleu Silvaniei, orașul în care cu 490 de ani în urmă s-a născut Báthory István, principe al Transilvaniei și rege al Poloniei, a avut loc în perioada 28 septembrie – 1 octombrie cea de-a 31-a ediție a „Zilelor Báthory” organizate de Fundația Báthory. Rogramul variat și ofertant a cuprins: expoziții, conferințe, dezvelirea plăcii comemorative a celebrului regizor de la Hollywood, Paszternák József, concerte, decernări de premii și alte activități la care au fost invitate personalități din lumea educației, științei și culturii din întreaga țară.

Seria de activități s-a încheiat duminică, 1 octombrie cu o slujbă religioasă organizată la Biserica romano-catolică din localitate urmată de o festivitate de depunere de coroane la bustul pricipelui Báthory István. La festivitate au participat senatoarea UDMR, Kovács Irina, consulul Ungariei, Marinka Viktor, primarul orașului Șimleu Silvaniei, Mihai-Cristian Lazar, președintele Fundației Báthory, Kovács Zoltán, directorii unităților de învățământ, primari, reprezentanți ai cultelor și ai diferitelor organizații.

În cuvântul său senatoarea Kovács Irina a felicitat conducerea Fundației Báthory pentru programele atractive și diversificate oferite cu această ocazie care reușesc să catalizeze personalități ale vieții științifice, culturale și politice din întreaga țară. Toate acestea dovedesc că aici în Șimleu Silvaniei trăiește o comunitate care știe cum să-și prețuiască trecutul, să-și omagieze înaintașii, dar știe să se pună în valoare și în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *