Ziua Națională a României va fi sărbătorită fără paradă și fără public în tot Sălajul

Dacă până anii trecuți ziua de 1 Decembrie – Ziua Națională a României era sărbătorită cu mare fast, cu paradă militară extraordinară, un eveniment grandios la care participau sute și mii de sălăjeni, anul acesta evenimentul va fi organizat în condiții de carantină.

Instituția Prefectului județului Sălaj, condusă de prefectul Virgil Țurcaș, va organiza un eveniment în 1 Decembrie dedicat Zilei Naționale a României ]n Municipiul Zalău, însă fără paradă militară și fără public. Nu vom vedea parada militarilor, fără tancuri și alte autospeciale.

La eveniment vor participa un număr redus de participanți: conducerea Prefecturii Sălaj, conducerea Consiliul Județean Sălaj, conducerea Primăria Municipiului Zalău, șefi de instituții, parlamentari, oficialități, maxim 100 persoane.

Evenimentul va avea loc în zona clădirii Finanțelor, mai exact în fața monumentului ridicat în cinstea marelui om politic și de stat, sălăjeanul Iuliu Maniu, cel care a participat la realizarea Marii Uniri din 1918.


Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 Mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 August. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 16 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *