Siguranța alimentelor verificată de inspectorii DSVSA Sălaj cu ocazia sărbătorilor Pascale

DSVSA Sălaj efectuează controale oficiale în tot teritoriul județului pentru prevenirea apariției toxinfecțiilor alimentare. DSV Sălaj abordează aceste controale din două perspective:

  •  – controale proprii
  • – controale mixte DSV, DSP și Protecția Consumatorului

DSVSA Sălaj prin structurile abilitate asigură permanența atât la nivelul Laboratorului sanitar-veterinar, cât și la Circumscripțiile sanitar-veterinare pentru controlul oficial în toată perioada 22 aprilie – 1 mai.

Controalele proprii se efectuează prin inspectorii DSV și cu cei de la controlul oficial, care vor verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare din toate piețele agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare a mieilor, unități de tranșare carne, unități de procesare, depozitare și comercializare a alimentelor de origine animală și nonanimală.


Recomandările directorului DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin privind condițiile de sacrificare a mieilor

Mieii se pot sacrifica în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar sau în locurile special amenajate care vor fi autorizate temporar, aceste locuri se vor autoriza la solicitarea scrisă a primăriilor doar în anumită perioadă:

  • – 30 martie – 3 aprilie pentru Paștele Catolic
  • – 21 aprilie – 1 mai pentru Paștele Ortodox

Se vor putea sacrifica miei care sunt crotaliați, care dețin frmular de mișcare, care sunt transportați cu mijloc de transport autorizat și care respectă regulile de protecție și bunăstare a animalelor.

IMPORTANT ! Datorită situației privind Pesta Porcină Africană, mieii care provin din zonele de protecție a focarelor de PPA, în primele 7 zile de la declararea bolii, respectivii miei nu se pot scoate din zona de protecție. În cele 7 zile este interzisă scoaterea a oricărui animal din toate speciile pentru a preveni răspândirea boli PPA. Toată supravegherea PPA a mișcării animalelor și eliberarea documentelor este asistată informatic.

Se pot sacrifica mieii proprii în gospodărie cu condiția respectării regulilor de protecție și bunăstare a animalelor și medicul veterinar să fie anunțat. Orice modificare sau suspiciune identificată la nivelul cărnii, a carcasei sau a organelor, trebuie să fie anunțat imediat medicul veterinar în vederea examinării animalului sacrificat.

De asemena recomand cu privire la achiziția și consumul de ouă să se facă din unități autorizate sanitar-veterinar, piețe agroalimentare sau ferme. Cetățenii trebuie să știe că ouăle să fie ambalate corespunzător, să fie marcate (ștampilă), să nu fie sparte și să nu fie murdare cu dejecții.

La fel și produsele lactate trebuie achiziționate din unități autorizate sanitar-veterinar, piețe agroalimentare, iar laptele poate fi achiziționat și de la automatele de lapte înregistrate sanitar-veterinar.


Controalele mixte se vor  desfășura în baza unui protocol încheiat între cele trei instituții DSV, DSP și Protecția Consumatorului. Aceste controale vor viza în special unitățile de producție, piețele agroalimentare, unitățile de tip catering, dar și marile lanțuri de magazine/supermarket. Controalele vor cuprinde întreg teritoriul județului Sălaj, în special zonele urbane unde funcționează astfel de unități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *