Procurorul șef Bogdan Chiș a reușit în doar două luni să facă din DNA Oradea o instuție funcțională
Un om de afaceri orădean a fost reţinut, joi, iar în prezent este anchetat sub control judiciar, după ce ar fi creat un circuit comercial fictiv prin intermediul căruia firma în care era asociat a beneficiat pe nedrept de o finanţare nerambursabilă uriaşă, de peste 6,3 milioane de lei.
Din informaţiile transmise, procurorii orădeni au stabilit că între Agenția pentru Dezvoltare Regională și societatea în care era asociat și inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat „Achiziționare instalație de cracare termică de deșeuri de cauciuc, localitatea Rupea, județul Brașov”.
În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop „justificarea” achiziţionării respectivului utilaj industrial.
Concret, orădeanul, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Bosnyak Otto, ar fi vândut societății un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată. Ulterior, utilajul a fost trimis la mai multe firme din spaţiul intracomunitar, „pentru reparaţii şi îmbunătăţiri”, de unde s-a întors în patrimoniul societăţii care încheiase contractul de finanţare ca unul nou.
Detalii despre acest caz puteți citi pe Bihoreanul.ro
Cum reușește un procuror sălăjean să pună pe roate un serviciu al Direcției Naționale Anticorupție, instituție măcinată de scandaluri mediatice!
DNA Oradea a fost condusă multă vreme de procurori șefi care, pe lângă activitatea des contestată de specialiști în justiție, au fost și implicați în scandaluri televizate și mediatizate intens, scandaluri cu impact puternic care au adus un prejudiciu negativ sistemului anticorpție din România.
DNA era aproape de colaps, iar odată ce un alt sălăjean Crin Bologa a câștigat concursul pentru șefia DNA România, în instituție au fost demarate mai multe reforme. Fost șef DNA Cluj și procuror șef PT Sălaj, Crin Bologa a impus o acuratețe maximă în comunicare, iar printre primele măsuri luate a fost eliminarea „show-urilor televizate cu cătușe”, ceea ce a adus normalitate, chiar și în societate.
Pe același model și-a pornit activitatea la DNA Oradea și procurorul Bogdan Chiș, care în doar două luni și jumătate a reușit să închege o echipă profesionistă pe care să o pună la treabă. Rezultatele au început să apară, dar mai este mult de muncă. Bogdan Chiș este procuror șef interimar cu un mandat de 6 luni, având posibilitatea de a beneficia de o prelungire a mandatului cu alte 6 luni, după care este nevoie de concurs.
Cert este că după ce conducerea DNA Oradea a fost preluată de unul dintre cei mai experimentați procurori din Sălaj, Bogdan Chiș, instituția a început să funcționeze la capacitate maximă.
Bogdan Chiș a ajuns la conducerea DNA Oradea pe 1 februarie, iar până în prezent a reușit alături de colegii din subordine să intrumenteze și să investigheze dosare importante cu prejudicii mari. Procurorii anticorupție din Bihor investighează dosare cu controlori vamali trimiși în judecată, oameni de afaceri importanți care au prejudiciat bugetul de stat cu sume importante, dar și dosare de fraudă cu fonduri europene.
Bogdan Chiș – un procuror de succes cu o carieră impresionantă
Noul șef al DNA Oradea, Bogdan Chiș are 42 de ani, are gradul profesional de procuror de Parchet al Înaltei Curți de Casație și Justișție. Bogdan Chiș și-a început cariera de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Șimleu Silvaniei, apoi a promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj unde a ajuns în cea mai înaltă poziție – prim-procuror șef, dar a lucarat și ca procuror în cadrul DNA Serviciul Teritorial Timișoara.