Şeful DNA reacţionează după decizia CCR: „Vor fi întârzieri în rezolvarea dosarelor”
Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a tras un semnal de alarmă, într-un interviu pentru Europa Liberă, după decizia Curţii Constituţionale care a respins reducerea vechimii de la 10 la 7 ani a procurorilor care vor să lucreze la DNA sau DIICOT. Consecinţele deciziei CCR vor fi grave pentru cele două instituţii din cauza deficitului de procurori, ceea ce ar putea duce la întârzieri în soluţionarea unor dosare.
„În primul rând, aş arăta că 16 ani, din 2002 şi până în 2018, au fost constituţionali şase ani vechime şi acum nu sunt constituţionali şapte ani. Până în 2018 cu şase ani vechime puteai ajunge la DNA, iar DNA a avut o istorie pozitivă în România, au fost efecte pozitive pentru intrarea în Uniunea Europeană şi parcursul european şi, în general, pentru societate. Ca impact, în prezent, din 195 de posturi de procurori, avem ocupate 128 prin numire, deci libere sunt 67 de posturi. Asta înseamnă că încărcarea şi presiunea pe procuror este foarte mare şi vom ajunge la întârzieri în rezolvarea cauzelor. Sigur că ne va afecta, dar ne vom face în continuare treaba”, a declarat Crin Bologa.
Întrebat de ce nu vin procurorii care au grad de Parchet General la DNA şi DIICOT, şeful parchetului anti-corupţie a replicat:
„Colegii noştri care au grad de Parchet General nu vor să muncească, să simtă presiunea de la DNA, dar şi satisfacţia muncii de la DNA şi DIICOT. Nu vor aplica pentru DNA, pentru că au acelaşi salariu. La DNA nu se ia niciun ban în plus, niciun avantaj în plus faţă de colegii care au grad de Parchet General. Sunt destui colegi care au acest grad, dar lucrează la judecătorii, la tribunale, curţi de apel şi la Parchetul General. Or, la DNA şi DIICOT, presiunea este foarte mare, munca este foarte intensă şi atunci este foarte greu să convingem oamenii să vină.”
Crin Bologa a explicat că acesta este unul dintre motivele pentru care, deşi sunt destui procurori în sistem, aceştia nu vin la DNA.
„Este unul din motive. Pe de altă parte, gândiţi-vă la atacurile împotriva procurorilor DNA, atacuri mediatice, publice. În momentul în care instrumentăm dosare importante, cu oameni importanţi, sume mari de bani, aşa cum s-a constatat mereu, până în ziua de azi, este atacată instituţia, dar şi procurorii şi familiile lor. Şi atunci, apare o reticenţă din partea unor colegi să vină la DNA. Dar colegii curajoşi vin. Încercăm să-i atragem, dar singura satisfacţie pe care o putem da este munca. Munca şi rezultatele în lupta împotriva corupţiei. Altceva nu le putem oferi”, a explicat procurorul-şef DNA.
Interviul integral aici.
Amaratule. Nu ai gasit procurori buni in tara asta. Mare lucru ca s-nascut unu in dârsida