Senator USR, Cosmin Viașu: „Roșia Montană trebuie înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO”
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat luni că dosarul Roşia Montană va fi discutat la UNESCO pe 25 iulie şi că va pleda pentru „ceea ce înseamnă binele patrimoniului”, dar a menţionat că va primi un mandat din partea Guvernului pentru a prezenta poziţia României, potrivit Agerpres.
Senatorul USR Sălaj, Cosmin Viașu, a avut o reacție fermă pe subiectul legat de Roșia Montană care trebuie să fie înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, așa cum a fost stabilit în programul de guvernare adoptat de coaliție.
„Este inadmisibil ceea ce încearcă să facă partenerii noștri de coaliție în aceste momente. Deși înscrierea Rosiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO a fost clar asumată de această coaliție și este parte a programului de guvernare pe care USR PLUS L-A SUSȚINUT, iată că acum se încearcă blocarea acestui demers; lucru pe care NOI NU ÎL VOM PERMITE.
Nu de mult scriam despre acest subiect pentru că apăruse și în Comisia pentru UNESCO, din care fac parte, o tentativă de acest fel. Există multe jocuri de interese în spatele încercării de a favoriza această companie care dorește cu orice preț să exploateze aurul aflat la Rosia Montană, însă comunitățile din Apuseni și România întreagă ar fi afectate grav de aceste exploatări cu cianuri toxice.
În schimb, înscrierea ei în Patrimoniul UNESCO ar ajuta mai mult dezvoltarea acestei zone și chiar poziția României în litigiul cu Gabriel Resources, firma exploatatoare. Guvernul NU TREBUIE să ignore nici protestele care au loc acum în stradă și nici faptul că blocarea proiectului ar afecta grav stabilitatea coaliției”, a transmis senatorul USR, Cosmin Viașu – membru în Comisia de cultură și media din Senatul României.
Zilele trecute, un număr de 74 de organizaţii guvernamentale i-au solicitat prim-ministrului Florin Cîţu, ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care deţine şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, să nu blocheze discutarea candidaturii Roşiei Montane la UNESCO din iulie 2021.
Potrivit iniţiatorilor, acest demers a fost făcut în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora „Guvernul ia în considerare, din nou, o posibilă amânare sau retragere” a dosarului de nominalizare.
În septembrie 2016, la Paris, situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, un prim pas către lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO.
Doi ani mai târziu, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Dăncilă, care a invocat arbitrajul internaţional în curs.