AU FOST RECEPȚIONATE LUCRĂRILE DE ÎNTREȚINERE ȘI AMENAJARE A CASTRULUI DE LA POROLISSUM

🤝 Consiliul Județean Sălaj a recepționat joi, 12 august, lucrările de întreținere și amenajare a Complexului Arheologic Porolissum-Moigrad, derulate în cadrul unui proiect finanțat de la bugetul județului.

➡️ Având o valoare totală de 350.000 de lei, contractul a prevăzut înlocuirea a 40 de panouri informative cu dimensiunea de 50×100 cm, montarea a cinci panouri informative de 2x1m, amenajarea a cinci zone de odihnă pentru turiști, precum și marcarea traseului zidurilor vechilor așezăminte – Balistarium, Cisterna și Basilica, cu umpluturi de piatră ornamentală și plante.

📱 Toate cele 45 de panouri includ atât informații și reprezentări grafice ale centrului militar și urban, cât și coduri QR, pe care vizitatorii le pot scana cu ajutorul telefonului mobil pentru a afla mai multe detalii (în limbile română și engleză) despre istoria locului, .

🌱 În ceea ce privește plantațiile explicative, amenajarea realizată evidențiază traseul zidurilor prin două categorii de texturi: minerale (pietriș calcaros), pentru traseul zidurilor confirmat de săpăturile arheologice, și vegetale (plantații de sedum), pentru traseul zidurilor care nu au fost încă investigate.

📲 Cele cinci spații de odihnă au fost amplasate în afara obiectivelor arheologice, astfel: în parcare, la ieșirea din Castru, în poiană, în fața Porții Praetoria și în zona Amfiteatrului. Două dintre ele (cel din fața Porții Praetoria și cel din zona Amfiteatrului) sunt echipate cu panouri solare ajustabile, porturi USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile și transmitățoare WiFi cu o rază de 100 de metri. Toate intervențiile realizate sunt construcții temporare usor demontabile, fără a afecta situl.

📌 „Complexul Arheologic Porolissum-Moigrad este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate situri arheologice din România și, fără îndoială, principala atracție turistică a județului nostru. Turismul are rol de promotor al dezvoltării durabile, motiv pentru care, una dintre prioritățile administrației județene vizează punerea în valoare, inclusiv cu fonduri europene, a acestui loc încărcat de istorie. Este datoria noastră să promovăm moștenirea culturală și identitatea națională, locurile frumoase ce pot fi vizitate în Sălaj, și am convingerea că prin astfel de proiecte vom reuși să atragem tot mai mulți turiști în zonă”, afirmă Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *