Primăria Municipiului Zalău acordă sprijin persoanelor vârstnice, prin servicii sociale de tip rezidențial
🟣Primăria Municipiului Zalău vine în sprijinul persoanelor vârstnice din municipiu, care se află în imposibilitate de a se îngriji singure și care necesită sprijin permenent, prin intermediul unor servicii sociale de tip rezidențial. Regulamentul, achiziționarea și decontarea acestui serviciu au fost aprobate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 247/29 iulie 2021, iar pentru acest serviciu a fost cuprinsă în bugetul pe anul 2021 suma de 500.000 lei.
➡Acest serviciu va fi gestionat de Direcția de Asistență Socială, care va achiziționa de la furnizori privați, cu activitate în domeniu, servicii sociale în vederea îmbunătățirii calității vieții persoanelor vârstnice din municipiul Zalău, persoane care au nevoie de servicii specializate în regim rezidențial și care vor fi identificate în baza evaluărilor de specialitate.
✅Conform Regulamentului, sunt eligibile persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu domiciliul în municipiul Zalău, care se găsesc în una din următoarele situații:
• nu au familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare;
• nu au locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii;
• nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
• nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată;
• se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice și nu dispune de resursele necesare.
🤝Principalele tipuri de servicii sociale acordate, cu respectarea Ordinului nr. 29/2019 pentru aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, sunt: cazare pe perioadă nedeterminată; îngrijire personală; supraveghere; îngrijiri medicale curente asigurate de asistente medicale; masă, inclusiv preparare hrană caldă; menaj/curățenie; socializare și petrecerea timpului liber; activități cultuale; asistență medicală primară; asistență medicală asigurată de medic geriatru, internist sau de medic de familie; asistență în caz de deces; terapii de recuperare fizică/psihică/mintală; terapie ocupațională; pază și alte activități administrative.
📌Pentru solicitarea serviciilor sociale, beneficiarul, susținătorul legal sau orice alte persoane care sesizează nevoia acestui sprijin va depune, la sediul Direcției de Asistență Socială, Piața Iuliu Maniu, nr. 4-6, telefon: 0260/661769, următoarele documente:
• cerere de solicitare a serviciului;
• copie de pe actul de identitate;
• cupon de pensie (sau alte documente justificative privind venitul persoanei vârstnice);
• acte medicale eliberate de medici specialiști care atestă necesitatea acordării de servicii sociale într-un centru rezidențial;
• certificate de încadrare în grad de handicap, după caz.