Motocultoarele în atenția polițiștilor
În prioada 16-18 septembrie a.c., la nivelul întregului județ, polițiștii desfășoară activități în cadrul unui plan de acțiune privind impunerea respectării legii de către conducătorii de vehicule, care nu sunt supuse înmatriculării.
La nivelul județului Sălaj, în perioada 1 ianuarie-31 august a.c. s-au produs 49 accidente grave, soldate cu decesul a 17 persoane și rănirea a altor 38 persoane.
Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, anul acesta numărul accidentelor grave a scăzut cu 32, cel al persoanelor rănite grav, cu 49, însp s-au înregistrat cu 3 decese mai mult.
În perioada de referință s-a produs 1 accident rutier grav, soldat cu decesul unei persoane, având cauza abateri ale conducătorilor de utilaje (motocultor).
Acțiunea are ca scop principal reducerea victimizării populației prin accidente produce de către conducătorii de motocultoare sau alte asemenea vehicule și aducerea la cunoștința participanților la trafic a prevederilor legale, a faptului că această categorile de vehicule nu trebuie conduse pe drumurile publice.
Astfel, conform prevederilor art. 101 alin. 1 pct. 20 din OUG 195/2002 rep. „Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: conducerea pe drumurile publice a altor vehicule decât cele care trebuie înmatriculate sau înregistrate, vehiculele trase sau împinse cu mâna, bicicletele şi trotinetele electrice”.
Faptul că unii conducători din această categorie se fac vinovați este adevărat. Totuși,la sate și comune unde acel motoculturist locuiește într-un capăt al localității și are parcele de teren în capătul opus sau când merge după combustibili cum trebuie să procedeze din moment ce acest miniutilaj este dotat cu remorcă? Să fie sancționați cei vinovați este corect însă nicicum interdicție.
Și acum cine este de vină?Tăranul romàn care a cumpărat o remorcuță din tr-un magazin ruris s-au rotakt și a achitat prețul minim de 1700 leiS-au e de vină cine a aprobat să pună pe piață remorcuțele de după motosapă??? S-au magazinele partenere?Ne amendați populația??Asta e corect?Atunci faceți ca magazinele sus menționate să restituie banii ce am plătit pt.remorcuță!
Cu o legislatie incompleta si interpretabila in domeniul utilajelor agricole, poti fi amendat urgent. La primarie zice ca nu inregistreaza asemenea utilaje, politia zice ca daca nu e inregistrat, iei amenda. Cand se preconizeaza sa facem ITP-ul la ele? 😀
De regula, omul cumpara motocultor ca nu are suficienți bani de tractor. Când iei motocultor sigur mai ai pământ și în alta parte decât cel din curtea casei. Prin sate ar trebui amendați cei care circula cu auto peste viteza legala. Nu poate sa facă un accident un posesor și conducător de motocultor cu 7 cp si 15 km/h. Chiar dacă acestea sunt foarte rare și de fiecare data din cauza unui vitezoman rural. Consider ca un motocultor echipat corespunzător poate circula prin satul în care locuiește proprietarul. Atenție… Nu de copii vârstnici sau femei care nu pot stăpânii un asemenea utilaj și care sunt duși în eroare ca e simplu de condus. În sensul asta la primărie ar trebui data o declarație care este persoana desemnata din acea familie care poate conduce motocultorul.
pina la urma nici cu caruciorul de butelii nu-i voie.
Bine ca au voie politistii sa circule.Accidentele au existat si vor exista.Si vor mai fi si morti.Si chiar din vina posesorilor de permise rutiere.Bicicletele n-au voie, trotinetele n-au voie, motosapele cu remorca si fara remorca n-au voie., cu roaba nu este voie, cu caruciorul nu este voie, din ograda nu este voie.Voi, politistilor, aveti de gind sa ne izolati total?Si eu eram sa fiu accidentat pe trecere de pietoni de un autobuz urban.Si era inmatriculat.