Doi ani de stare de alertă! România revine la normal. Ce restricții se ridică, din 9 Martie
După aproape doi ani de stare de alertă, marți 8 martie este ultima zi de restricții impuse de pandemia de coronavirus. Pandemia nu s-a încheiat, virusul nu a dispărut, dar autoritățile au ajuns la concluzia că nu ar trebui să mai țină economia închisă și nici să mai oblige persoanele să poarte masca de protecție afară sau la interior.
Bilanțul pandemiei de coronavirus după doi ani
După doi ani, bilanţul COVID-19 numără, conform datelor furnizate luni de Grupul de Comunicare Strategică, 63.993 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 care au decedat în România. Până luni, pe teritoriul naţional au fost înregistrate 2.771.449 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 114.557 ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Potrivit GCS, 2.594.194 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.
Starea de alertă nu se va mai prelungi
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, având în vedere că „valul 5 este aproape a se încheia”. Aceasta înseamnă că magazinele ar putea fi deschise și după ora 22, iar restaurantele vor putea primi clienți la 100% din capacitate. Se deschid cluburile și discotecile, iar programul acestora nu se va mai termina la ora 22.
„Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor”, afirma Iohannis, după o şedinţă privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă şi mai mulţi membri ai Guvernului.
România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022.