Război în Ucraina. Bombardamente rusești în Kiev, chiar în timpul negocierilor de pace
Rusia a reluat bombardamentele asupra capitalei Ucrainei. Bombele căzute luni dimineață au distrus un bloc de locuințe din Kiev. În regiunea Jîtomîr, patru oameni au fost răniți într-un atac cu rachetă în cursul nopții, iar șapte clădiri au fost distruse. În regiunea Sumî, orașul Ohtîrka, a fost din nou bombardat peste noapte. Au fost lovite clădiri rezidențiale și centrul orașului. Artileria a tras în satele din apropierea orașului aproape toată noaptea. Atacurile au continuat deși o nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia urmează să fie reluate luni. Discuțiile au loc prin videoconferință și ambele părți au transmis mesaje conform cărora înregistrează progrese.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
VIDEO Momentul în care o rachetă lovește o stradă circulată din Kiev
Civilii sunt evacuați din Mariupol
ACTUALIZARE 15:55 Un consilier al primăriei din orașul Mariupol spune că civilii pot, în sfârșit, să iasă din oraș printr-un coridor de evacuare și să se îndrepte spre orașul Zaporojie, care este sub control ucrainean.
Oficialul, Petro Andriuschenko, a declarat că de la ora locală 13.00 „avem confirmarea regimului de încetare a focului” pe un coridor de evacuare pentru „transportul privat de-a lungul rutei: Mariupol – Melekine – Portovske – Mangush – Berdiansk – Zaporizhzhia.”
Berdiansk este sub control rusesc.
„În prezent, peste 50 de mașini private au trecut deja de Berdiansk și se îndreaptă spre Zaporizhzhia”, a adăugat oficialul.
Andruishchenko a avertizat: „Deocamdată, nu există dificultăți în trecerea punctelor de control”, dar „nu putem garanta oficial securitatea pe acest coridor. Dar acesta este singurul coridor care are aprobare oficială și care chiar funcționează astăzi”.
Mariupol are o populație de aproximativ 400.000 de locuitori. Nu se știe câți oameni au plecat înainte de invazia rusă și încercuirea orașului.
Orașul a suferit distrugeri uriașe, iar autoritățile ucrainene spun că peste 2.500 de oameni au fost uciși.
Bombardamente în Kiev, chiar în timpul negocierilor de pace
ACTUALIZARE 14.30 O rachetă a lovit, luni, o stradă circulată dintr-un cartier din capitala Kiev. Imaginile cu momentul exploziei au fost publicate pe rețelele sociale.
Explozia a avut loc în cartierul Kurenivka, din Kiev și a fost surprinsă de o cameră de supraveghere. Încă nu există informații despre eventuale victime.
Armata rusă vrea să preia controlul marilor orașe
ACTUALIZARE 14.27 Armata rusă nu exclude lansarea de asalturi pentru a prelua controlul total al marilor oraşe ucrainene, a avertizat luni Kremlinul, în condiţiile în care numeroase centre urbane ale ţării sunt încercuite de forţele ruse, relatează AFP şi Reuters.
„Ministerul Apărării, pentru a asigura securitatea maximă a populaţiei civile, nu exclude posibilitatea de a prelua controlul total al marilor oraşe care sunt deja încercuite”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Centrala nucleară de la Cernobîl a rămas din nou fără alimentare de la reţeaua electrică
ACTUALIZARE 14.20. Centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl a rămas din nouă fără alimentare de la reţeaua electrică, a anunţat luni operatorul sistemului energetic ucrainean, Ukrenergo, într-un comunicat preluat de Reuters.
Forţele ruse au deteriorat o linie de înaltă tensiune la scurt timp după ce se refăcuse alimentarea centralei, afirmă Ukrenergo, fără a prezenta dovezi ale distrugerilor sau ale acţiunilor Rusiei. Reuters nu a reuşit să confirme informaţiile respective în mod independent.
Compania ucraineană nu a precizat dacă alimentarea s-a întrerupt complet, însă a cerut acces în zonă pentru a efectua reparaţiile necesare.
Militarii ruşi au ocupat centrala de la Cernobîl la scurt timp după începutul invaziei în Ucraina.
Biserica Ortodoxă rusă din Amsterdam rupe orice legătură cu Patriarhia Moscovei și condamnă războiul susținut de Patriarhul Kirill
ACTUALIZARE 13.40. Biserica Ortodoxă rusă din Amsterdam a anunțat că întrerupe orice legături cu Patriarhia de la Moscova. Este primul caz în care o biserică occidentală ia această decizie din cauza invaziei trupelor ruse din Ucraina și respinge linia adoptată de Patriarhul Kirill, relatează The Guardian.
În anunțul oficial se arată că decizia a fost luată cu dificultate de cler. „Clerul ia decizia dificilă de a rupe legăturile cu Patriarhia de la Moscova din cauza invaziei din Ucraina. Nu mai este posibil să funcționeze în patriarhia Moscovei și să ofere un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credincioșii noștri”, au transmis reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Olanda.
Primul oficial de la Moscova care recunoaște public că invazia rusă din Ucraina nu merge conform planului
ACTUALIZARE 13.26 Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin a declarat că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina nu a decurs atât de repede pe cât și-ar fi dorit Kremlinul, cea mai puternică recunoaștere publică de până acum de la Moscova.
Comentariile sale au apărut în contradicție cu evaluarea de vineri a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care i-a spus lui Putin că „totul merge conform planului”.
ACTUALIZARE 13.20. Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a făcut un nou apel la Occident să pună la dispoziția Ucrainei „toate armele necesare” și să impună noi sancțiuni Rusiei pentru a „evita un război extins”.
„Către cei din străinătate care se tem că vor fi «târâți în al Treilea Război Mondial». Ucraina ripostează cu succes. Avem nevoie de ajutorul vostru pentru a lupta. Oferiți-ne toate armele necesare.
Impuneți mai multe sancțiuni Rusiei și izolați-o complet. Ajutați Ucraina să-l împingă pe Putin spre eșec și veți evita un război extins”, a scris Kuleba, pe Twitter.
OMS: În Ucraina vor fi trimise echipamente medicale, truse de traumatolgie, materiale chirurgicale
ACTUALIZARE 12.35. În Ucraina vor fi trimise echipamente medicale, inclusiv truse de traumatologie, pentru ca sistemul de sănătate care se confruntă cu lipsuri din acest punct de vedere, să fie susținut, a transmis Organizația Mondială a Sănătății, scrie Reuters.
Lanțurile de aprovizionare au fost grav întrerupte, operațiunile militare fac dificilă accesarea stocurilor medicale, iar stocurile de medicamente sunt epuizate, în timp ce spitalele se luptă să îngrijească bolnavii și răniții, potrivit OMS. „Numărul estimat al persoanelor afectate în Ucraina este acum de 18 milioane, dintre care 6,7 milioane sunt strămutate. Aproape 3 milioane de oameni au fugit din țară”.
OMS a colaborat cu mai mulți parteneri pentru a atenua lipsa de echipamente și medicamente esențiale, cum ar fi oxigen și insulina, materiale chirurgicale, anestezice și truse de transfuzie. Echipamentele care vor fi trimise în Ucraina includ tuburi de oxigen, generatoare electrice, defibrilatoare, monitoare, medicamente pentru anestezie, săruri de rehidratare și bandaje.
Oficial ucrainean: 90 de copii au fost uciși de la începutul războiului
ACTUALIZARE 12.05. Nouăzeci de copii au murit și peste 100 au fost răniți în Ucraina de când Rusia a invadat pe 24 februarie, a anunțat luni procuratura generală ucraineană.
„Cel mai mare număr de victime se află în regiunile Kiev, Harkov, Donețk, Cernihiv, Sumi, Herson, Mikolaev și Jîtomir”, se arată într-un comunicat, potrivit Reuters.
A început a patra rundă de negocieri ruso-ucrainene
ACTUALIZARE 11.50. A început a patra rundă de negocieri ruso-ucrainene care are ca obiective principale încetarea focului, retragerea trupelor şi garanţiile de securitate, declară oficialităţi de la Kiev citate de Reuters.
Potrivit unuia din negociatorii din partea Ucrainei, Mihailo Podoliak, poziţia guvernului de la Kiev a rămas neschimbată: înainte de orice dialog privind relaţiile viitoare cu Rusia, trebuie încheiat un armistiţiu. Consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a difuzat un mesaj în acest sens în reţelele sociale, cu o înregistrare video ataşată.
„Negocieri. Runda a 4-a. Despre pace, încetarea focului, retragerea imediată a trupelor & garanţii de securitate. Discuţie grea”, a scris el.
Dezastru în Mariupol, orașul Harkov distrus de bombardamente
ACTUALIZARE 11.32 Imagini filmate din dronă arată amploarea dezastrului din Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov, din sudul Ucrainei. Infrastructura civilă și clădirile rezidențiale din tot orașul au suferit pagube importante.