Europarlamentarul Terheș: Cine vrea o nouă Yalta, în urma căreia sute de milioane de oameni din Estul Europei au fost condamnați la robie și comunism, e complet iresponsabil
Propaganda rusa oficiala confirma, inca odata, ca razboiul din Ucraina e doar inceputul apocalipsei pe care Rusia doreste sa o reverse asupra Estului Europei in anii ce urmeaza. Nu in perioada ce urmeaza, ci in anii, zecii de ani ce urmeaza, scopul final fiind faurirea „imperiului Rus”, afirmă pe Facebook europarlamentarul PNȚCD Cristian Terheș.
CE MAI SUSȚINE CRISTIAN TERHEȘ:
„1. Operatiunile militare speciale din Ucraina nu sunt sfarsitul, ci doar inceputul restaurarii pozitiei Rusiei in Europa”, se arata intr-un articol publicat pe data de 13.03.2022 pe site-ul russtrat.ru. [link la final]”Pentru ulterioara extindere (economica, comerciala si, daca este necesar, militara), avem nevoie de acest cap de pod cu o populatie rusa de 31-36 de milioane de locuitori si de acces la frontierele europene. Adaugam Belarusul cu o populatie de 9 milioane de locuitori si aducem inca 40-45 de milioane de oameni in trupul Rusiei. Merita sa luptam pentru asta, ca sa nu mai vorbim de economie, geopolitica etc.? Fara indoiala, da.Va fi nevoie de cativa ani pentru a rezolva situatia din noul stat (Uniune Statala) [o uniune intre Rusia, Belarus si Ucraina, in contextul in care deja exista o uniune statala intre Rusia si Belarus – n.m.]. Este necesar ca elitele sa creasca din nou cu interese, familii si capital, pentru ca noul mecanism economic sa functioneze, legaturile comerciale, economice si umanitare sa fie restabilite etc. Dupa aceea, expansiunea va continua – a anulat cineva cerintele Rusiei adresate Statelor Unite in domeniul securitatii si revenirii blocului NATO in Europa la frontierele din 1997? – Nu.
2. Va incerca Rusia sa neutralizeze cat mai repede consecintele sanctiunilor occidentale asupra economiei si populatiei sale? – In mod absolut, da. Va inseamna acest lucru ca vom lasa inapoi companiile occidentale in vechile conditii? – Nu. Va inseamna asta ca ne vom ridica sanctiunile (petrol, gaze, grau, porumb, gaze inerte, paladiu etc.)? Nu. Le vom pastra cat mai mult timp posibil pana cand Europa si Statele Unite vor fi de acord sa ne indeplineasca cerintele politice. Acest lucru duce la o serie de consecinte politice pentru statele baltice si Europa de Est”, se arata in articol.
La punctul 3 din articol se spune ca „dupa crearea Uniunii Statale Rusia, Ucraina si Belarus”, statele baltice vor fi ocupate in 2-3 zile. La punctul 4 din articol, vorbind despre Europa de Est, se spune ca, “luand in considerare valul de criza care va acoperi acum Europa, vor exista transformari puternice in aceasta, care, in primul rand, vor afecta”:a) „solidaritatea euro-atlantica”, daca Trump ii va lua locul lui Biden;b) blocul NATO, care, daca Trump revine la Casa Alba, mai mult ca sigur va fi dizolvat;c) structura curenta a Uniunii Europene – in conditiile sanctiunilor Rusiei, tarile bogate din Vestul Europei vor fi obligate sa sisteze sprijinul pentru programele din Estul Europei.” Acestea, in fapt, vor fi conditiile pentru ca situatia sa revina la 1997.Aceasta proiect este pentru urmatorii 10-15, sau chiar 20 de ani. Trebuie sa uitam de «coexistenta pasnica a sistemelor». Asta a fost o escrocherie. Rusia este un Imperiu. Iar Imperiul, pentru a-si mentine statutul de Imperiu, trebuie sa lupte. Nu doar pe fronturi. Dar si in economie si politica.In acelasi timp, trebuie sa intelegem ca China, vazand expansiunea noastra, nu va sta inactiva. Nu va exista nici o miscare in acest an – va exista un congres al Particului Comunist Chinez si alegerea lui Xi Jinping pentru un al treilea mandat. Dar dupa aceea, se va adauga o durere de cap Statelor Unite. Se va deschide un al doilea front – China va absorbi politic Taiwanul fara razboi.Dupa ofensiva rusa si chineza, Pax Americana poate fi considerata terminata si scrierea unei noi Yalta poate incepe”, se mai spune in articol.Link-ul la articolul in engleza, tradus de ei, poate fi accesat mai jos. Cum am spus de la inceputul conflictului din Ucraina, miza acestui razboi nu e Ucraina ci trece dincolo de granitele Ucrainei, afectand si Romania. Amenintarea Rusiei la adresa securitatii si pacii Europei, inclusiv a Romaniei, este pe fata. In fata unei asemenea amenintari Romania trebuie sa se pregateasca serios de aparare si rezistenta.Rusia, istoric, nu a fost niciodata prietena Romaniei. Au fost momente cand Romania si Rusia (fie tarista, fie comunista) au fost de aceeasi parte a baricadei, insa prietene nu au fost, pentru ca Rusia mereu a avut dorinta de cucerire si/sau control a Romaniei. Cine vrea o noua Yalta, in urma careia sute de milioane de oameni din Estul Europei au fost condamnati la robie si comunism, e complet iresponsabil. La fel si cine din Romania sustine o asemenea pretentie a Rusiei.
https://russtrat.ru/en/comments_/13-march-2022-0145-93 38