Comuna Pericei, condusă de primarul Boncidai Csaba, se pregătește pentru realizări majore în acest an
Sarcina primarilor din fiecare comună este să modeleze ziua de mâine, să se descurce inteligent, să le acorde oamenilor timp, să le ofere sfaturi și să scrie proiecte, pentru că este mai ușor să obții sprijin financiar european decât să investești banii din buget, spune Csaba Boncidai, primarul comunei Pericei.
Primăria Pericei se confruntă cu un an fiscal foarte bun, a spus edilul, deoarece lucrările începute anul trecut, dar nefinalizate, pot fi continuate cu fonduri suplimentare primite de la guvern în acest an. Cu toate acestea, Primăria Periceia are 50 de proiecte cuprinse în lista de investiții pentru acest an. Aproape un milion de euro au fost alocați pentru dezvoltare locală, operațiunea este garantată pe tot anul, iar pentru investiție vor fi cheltuiți 4.384.970 de lei.
„Ne așteptăm la un an mai bun decât anul trecut, dar depinde de inflație, de procesul de achiziții publice, de situația actuală, de oportunitățile de licitație care trebuie pregătite deocamdată, pentru că pentru ca o licitație să aibă succes, avem nevoie de cel puțin un singur plan de implementare. Noi, primarii, trebuie să știm ce vrea comunitatea, ce lipsește, în ce domeniu vrem să investim”, a spus Csaba Boncidai.
Primăria ar devia cursul pârâului pentru a evita inundațiile
În programul Anghel Saligny au fost depuse trei cereri: pentru construirea unui pod peste râul Crasna, pentru modernizarea unui drum sătesc între Vârșolț și Pericei și pentru extinderea zonei de intravilan pentru a oferi oportunități de construcție, locuințe și investiți, apă, canalizare și rețele de gaze.
Prin Compania Națională de Investiții (CNI), clădirea primăriei ar urma să fie renovată și să fie construit un baraj de reglementare a bazinului hidrografic. Fluxul așezării curge în jurul școlii în caz de ploaie abundentă, prin urmare ar fi închis la sistem închis cu diametrul de un metru, la 350-400 de metri deasupra satului, astfel încât satul să fie salvat din apa care se scurge.
Cele două văi ar curge în baraje de captare, care ar fi favorabile și turismului, ar crea o oglindă de apă pentru flora și fauna acvatică, ar crea un lac de pescuit, o zonă de picnic, iar lacul de acumulare ar putea rezerva apă pentru irigații. Este în interesul autorităților locale să facă agricultura rentabilă, astfel încât zona de producție să aducă cele mai mari profituri posibile populației locale.
Străzile și drumurile agricole sunt asfaltate
Drumurile agricole au fost deja pietruite până la Crasna, iar la satele aparținând comunei se poate ajunge pe drumuri reabilitate. În viitor, satul Sici ar urma să fie dezvoltat și canalizarea, pentru că scopul nu este eradicarea satelor, ci popularea acestora, a spus primarul, care a adăugat că dacă rețeaua de apă, canalizare și drumuri ar fi în lungime de aproape 4 kilometri, așezarea oferă toate oportunitățile de infrastructură tinerilor care se mută acolo.
Luna trecută, a fost aprobată asfaltarea porțiunii de drum de peste 8 kilometri lungime dintre Pericei și Băbăcin, care va permite devierea căruțelor și mașinilor agricole de pe drumul național aglomerat. Lucrarea va face mai sigur taficul pentru fermieri și va ușura fermierii care vor să ajungă la pământurile lor.
Satul Pericei va avea doi medici de familie, deoarece reabilitarea cabinetului de medicină generală a fost finalizată, iar în viitorul apropiat va veni în sat un medic pediatru cu calificare de medic pediatru pentru a lucra ca medic școlar până se va forma cercul pacienților săi, spuse primarul.
Felicitari pentru toate realizarile de pâna acum! Dar totusi exista in comuna înca 3 case locuite in zona Drojești care nu au curent electric si nici drum pietruit măcar! Sursa de curent fiind aproape cca 400 de metrii fața de aceste locuințe! Și acei oameni platesc impozit si totuși inca au lampă cu ulei lampant in case! Gândiți-va si la ei! Si ei sunt oameni si chiar in vârstă!