Primarul Marian Mirișan continuă investițiile pentru creșterea calității vieții în Comuna Horoatu Crasnei
Unul dintre cei mai noi primari după alegerile locale din 2020, liberalul Mirișan Marian – aflat la primul mandat de primar al Comunei Horoatu Crasnei, s-a pus serios pe treabă încă din primele zile de mandat. Deși a găsit mult „praf” în dulapurile primăriei, noul primar Mirișan Marian s-a pus pe scris proiecte de investiții și a scris multe, atât pentru modernizarea infrastructurii rutiere, asfaltare de drumuri, poduri, podețe, rețea de apă, canalizare, gaz, reabilitarea căminelor culturale, școli, construirea de capele și multe altele.
Comuna Horoatu Crasnei avea multe lipsuri până ca la conducerea primăriei să ajungă un om gospodar ca liberalul Mirișan Marian, care împreună cu echipa din subordine au schimbat modul de lucru, abordarea este diferită, una deschisă spre nevoile cetățenilor.
Utilaje noi – tractor și remorcă pentru gospodărire proprie
Recent, cu bani de la bugetul local Primăria Horoatu Crasnei a achiziționat pe lângă alte utileje, un tractor nou New Holland dotat cu o remorcă de 8 tone pentru gospodărire locală.
Primarul Mirișan Marian pune accent pe siguranța cetățenilor, atât în trafic, cât și siguranța bunurilor private și de pe domeniul public. În acest sens a investit într-un sistem de supraveghere modern cu camere video care este conectat la internet, astfel încât camerele pot fi monitorizate de la sediul Primăriei și de la Postul de Poliție 24 de ore din 24.
Sistem de supraveghere video performant cu 30 de camere video
Sistemul de supraveghere este compus dintr-o rețea de 30 de camere video, dintre care două camere sunt speciale pentru a identifica numerele de înmatriculare. Camerele video sunt amplasate pe drumurile principale de circulație și la obiectivele importante din comună.
Investiția are ca scop descurajarea fenomenului infracțional, reducerea furturilor, asigurarea unui climat de siguranță atât în trafic, cât și protejarea bunurilor de pe domeniul public, cât și bunurile cetățenilor.
Start construirii capelei din Horoatu Crasnei
Primarul Mirișan Marian a semnat contractul de execuție pentru construirea unei capele mortuare în satul Horoatu Crasnei, investiție care este asigurată din bugetul local. Comuna are în prezent o singură capelă mortuară în satul Stârciu, dar administrația locală are în vedere construirea de capele în fiecare sat.
Reabilitarea Căminului Cultural din Hurez a intrat în linie dreaptă
Primăria a depus un proiect de investiții pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și refațadizarea Căminului Cultural din Hurez, clădire care va fi dată ulterior în folosul cetățenilor pentru diverse evenimente.
În acest moment se lucrează la ultimele detalii la Proiectul Tehnic, urmând ca apoi să fie demarate lucrările propriu zise.
Pentru că vremea s-a stabilizat și permite începerea lucrărilor, Primăria Horoatu Crasnei amenajează două platforme de parcare – una în fașa școlii din Horoatu Crasnei, iar a doua parcare în satul Hurez, în zona cuprinsă între Căminul Cultural și Biserică.
Până în prezent s-au întubat șanțurile, s-a nivelat terenul și s-a cilindrat, urmând ca în perioada următoare cele două platforme de parcare să fie asfaltate, marcate, iar în zonă să fie amenjat și spațiul verde.
Primăria pietruiește și pregătește pentru asfaltare noi străzi în Stârciu
Infrastructura rutieră în mediul rural este o problemă care trebuie rezolvată cu prioritate. Primarul Mirișan Marian a depus mai multe proiecte de investiții pentru asfaltarea străzilor din comună. Dar până când vor sosi banii de la București, primarul a dispus întreținerea și pietruirea străzilor. Recent s-a pietruit strada Târului din satul Stârciu, drum care a fost amenajat în lungime de peste 800 de metri. Primăria Horoatu Crasnei are în vedere continuarea lucrărilor de asfaltare a străzilor pe programul PNDL 2 și Anghel Saligny.
Patru acțiuni de ecologizare în cadrul campaniei „Curățăm România”
Primăria Horoatu Crasnei a pregătit un program cu graficul de colectare a deșeurilor în perioada 4 aprilie – 4 mai, acțiuni de ecologizare derulate în cadrul proiectului „Curățăm România”.
- 13-14 aprilie acțiune de ecologizare a malurilor râului Crasna, a șanțurilor din loc. Horoatu Crasnei și zona drumului județean 108G de pe raza comunei;
- 20 aprilie acțiune de ecologizare a pârâului Șeredinca și a localității Șeredeiu;
- 27-28 aprilie acțiune de ecologizare a localității Stârciu și a văii Ragului, inclusiv zona Mănăstirii Sf. Apostol Petru și Pavel (Poiană);
- 3 mai acțiune de ecologizare a localității Hurez și a văii Satului (Valea Sfântă).
Cantitățile de deșeuri adunate de către voluntari și asistații sociali vor fi comunicate operatorului de salubrizare.
În cadrul primei acțiuni de ecologizare s-au adunat 60 de saci de deșeuri, reprezentând o remorca de 8 tone plină cu deșeuri adunate de pe drumul județean 108G.
Primăria Horoatu Crasnei a depus 7 proiecte de investiții pe Anghel Saligny
Ultimul proiect depus de primarul Mirișan Marian este pentru înființare rețea de gaze naturale pentru întreaga comună. Investiția are o valoare de 58 de milioane lei. Rețeaua de gaz are o lungime de 61,8 kilometri și vor beneficia de gaz 1773 de gospodării.
Principalele proiecte de investiții depuse pe Programul Anghel Saligny și care urmează să fie finanțate de la bugetul de stat sunt următoarele:
1. Asfaltarea drumului comunal DC70 Stărciu – Buciumi, în lungime de 6,9 kilometri cu o valoare de 6 milioane de lei.
2. Extindere rețea de apă în satele Hurez și Șeredeiu (lucrări care nu au fost cuprinse pe POIM), valoare 4,23 milioane lei. După implementarea acestui proiect Comuna Hotoatu Crasnei va fi racordată integral la rețeaua de apă de la Gilău, Cluj.
3. Realizare podeț pe DC 79 și amenajare albie în loc. Hurez, valoare proiect 2,4 milioane lei. În cadrul proiectului va fi schimbat podețul de pe drumul comunal DC 79, iar pe albia văii, pe toată lungimea ei, va fi amenajat un drum asfaltat cu o lățime de 3,5 metri pentru traficul auto.
4. Aslfatarea drumurilor comunale de pe raza UAT Horoatu Crasnei și crearea de legături spre comunele învecinate, valoare 10 milioane lei.
În cadrul proiectului vor fi modernizate și asfaltate următoarele drumuri de legături:
Stârciu – Șeredediu / Șeredeiu – Meseșenii de Sus / Horoatu Crasnei – Meseșenii de Sus / Hurez – Plesca (Cizer)
„Prin acest proiect ne propunem să realizăm toate conexiunile cu localitățile învecinate, astfel încât să oferim o mobilitate eficientă atât cetățenilor din comună și nu numai”, transmite primarul Mirișan Marian.
5. Rețea de canalizare pentru toată comuna printr-un proiect al Companiei de Apă
Primarul Mirișan Marian face demersuri pentru realizarea unui proiect ce privește înființarea rețelei de canalizare pentru întrega comună. Proiectul are o valoare de 35,5 milioane lei și cuprinde o rețea în lungime de 32 de kilometri. Beneficiarii acestui proiect sunt 2421 de locuitori.
„Proiectul rețelei de canalizare pentru comuna Horoatu Crasnei, fiind de o valoare mare va fi cuprins într-un proiect de infrastructură mare coordonat de Compania de Apă”, explică primarul Mirișan Marian.
Complimenti!